*Nettavisen* Nyheter.

Rektor på muggsoppjakt trues med sparken

I HARDT VÆR: Børre St. Børresen har havnet i konflikt med sin rådmann. Foto: Alf Helge Jensen

Rektor Børre St. Børresen (58) opptrådte illojalt, mener kommunen.

23.12.12 21:25

Onsdag ble Børre St. Børresen kalt inn på teppet hos rådmannen i Fræna kommune, Per Øvermo. Da hadde Børresen og kommuneadministrasjonen vært i konflikt over lengre tid, skriver Finnmarken.

Illojal
Bakgrunnen er at skolen hvor Børresen er rektor, Haukås skole, er gammel og slitt og har stort behov for renovering. Børresen har hatt sine meninger om dette, noe som ikke har falt i god jord hos administrasjonen

Børresen er tanaværing og er en kjent mann for mange etter hans mange år som politiker. Han har også vært rektor på Austertana skole over flere år. Han har vært rektor i Fræna siden august 2010.

På møtet med rådmannen, hvor også kommunalsjefen var til stede, ble Børresen fortalt at han kunne vente seg en oppsigelse. Begrunnelsen var at han hadde opptrådt illojalt. Når Finnmarken tar kontakt med rådmannen, tilkalles både kommunalsjef og personalsjef før samtalen settes på høyttaler og rådmannen gir avmålte svar på spørsmålene.

- Vi har en uavklart sak gående med Børre Børresen. Jeg vil ikke kommentere noe i forhold til saken. Det er en personalsak og den vil bli avklart i løpet av en ukes tid, sier rådmannen til Finnmarken.

Han ønsker ikke å kommentere bakgrunnen for personalsaken.

Børresen opplyser derimot at en påstand om illojalitet ligger bak.

- Vi har en ulik oppfatning av hva lojalitet til opplæringsloven innebærer, oppsummerer Børresen.

Brukte av eget budsjett
Bygget til Haukås skole er gammelt og Børresen har, som han selv ordlegger det, mast seg til å få det som han ville for renovering av dette. Deler av bygget har blitt renovert, men Børresen har ikke vært fornøyd med måten dette er gjort på fra kommunens side. Blant annet mener han det har manglet skikkelig framdriftsplan og budsjett for dette. I tillegg har Børresen meldt fra om muggsopp på skolen. Da administrasjonen avviste dette, brukte han 35.000 kroner av sitt eget budsjett for å leie inn et firma for å ta profesjonelle målinger.

Undersøkelsen avdekket betydelige mengder muggsopp, som førte til renovering av skolen. Dette passet svært dårlig for administrasjonen, da rådmannen innførte innkjøpsstopp i september 2011- som fortsatt gjelder.

Vil gå rettens vei
Børresen har ennå ikke fått skriftlig oppsigelse. Får han det, har han tre måneder igjen i rektorstolen.

Etter det vil han bli tilbudt ei lærerstilling, men dette kommer han ikke til å takke ja til.

- Denne saken er så alvorlig at og en oppsigelse er så urimelig og, etter min mening, usaklig. Derfor vil jeg gå til søksmål mot kommunen. Jeg har ikke noe valg. Dessuten vil jeg at denne saken skal prøves rettslig for å få en debatt om skoleleders lojalitet skal være hos skolen og elevene eller administrasjonen og deres forståelse for interne kjøreregler, sier Børresen til Finnmarken.

Får mye støtte

Etter at Børresen fikk beskjed om at han blir sagt opp, har Børresen opplevd stor støtte. Romsdals Budstikke melder om at både de ansatte ved skolen, elevene, foreldrene og skolens samarbeidsutvalg slår ring om rektoren. Det setter Børresen stor pris på.

- Det er mye som skjer her som er fantastisk støttende og rørende for meg, det setter jeg stor pris på, sier Børresen.

At en oppsigelse i Fræna gjør at han kommer tilbake til Tana tviler han på.

- Per definisjon er jeg jo ledig på markedet nå, men jeg har ikke rukket å tenke så mye på hva jeg skal gjøre framover. Jeg akter å bli der jeg er, så får vi se hva som skjer.

Les andre saker fra Finnmarken her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.