Rema 1000s innkjøps- og kategoridirektør Lars Kristian Lindberg, som har vært ansvarlig for Rema 1000s sterkt kritiserte bestevennstrategi og Æ-appen, slutter i jobben.

«Jeg bekrefter at jeg ikke lenger jobber i Rema 1000. Ta kontakt med Rema 1000 sin pressehenvendelse/kommunikasjonsavdeling, samt se info/uttalelser på rema.no. Utover dette har jeg ingen kommentar», skriver Lindberg i en tekstmelding til Nettavisen.

Morten Gabrielsen (45) overtar Lindbergs stilling som sjef for kategori- og innkjøpsvirksomheten til Rema. Han er i dag sjef for Rema distribusjon og Rema Industrier.

Det har ikke lyktes Nettavisen å få kommentar fra Rema 1000, tross gjentatte forsøk.

Frontet bestevenn-strategien

Lindberg sitter som styremedlem eller styreleder i et rekke selskapet Reitan-sfæren. Ved siden av å være sjef for kategori- og innkjøpsvirksomheten, Rema Koin, var han mannen som frontet selskapets mye kritiserte bestevenn-strategi det siste året.

- Vi skal ta et tydeligere valg på hvem vi vil samarbeide med og ikke. Det kommer til å synes i butikkene, uttalte Lindberg i fjor sommer.

Det er imidlertid stor enighet om at satsingen, og spesielt måten strategien har vært synliggjort på, har vært mislykket.

I et intervju i Finansavisen i helgen omtalte Rema-gründer Odd Reitan måten bestevenn-strategien ble kommunisert på som en tabbe.

– Det var en feil vi gjorde, sier han, som understreker at han selv tar ansvaret for det som har hendt.

- Ingen dramatikk

I en pressemelding sier Lindberg at «det har vært et privilegium» å jobbe i Rema og bedyrer at det ikke er noe dramatikk bak avgangen.

- Jeg vil takke samtlige kjøpmenn og kollegaer som jeg har hatt gleden av å jobbe sammen med. Jeg vil også takke Ole Robert for et godt samarbeid og tilliten han har vist meg. Når våre veier nå skilles - så er det ingen dramatikk i det. Jeg ser frem til nye utfordringer og ønsker Rema 1000 alt vel i fremtiden, sier Lindberg i pressemeldingen.

Administrerende direktør i Rema 1000 Ole Robert Reitan fortsetter i samme spor i sin kommentar.

– Lars Kristian Lindberg har lang og bred erfaring fra ulike stillinger hos oss, og har bidratt på en positiv og offensiv måte i Rema 1000. Vi ønsker Lars Kristian lykke til videre – og takker for ti fine og produktive år sammen, sier Reitan i pressemeldingen.

- Ikke overrasket

Dagligvare-ekspert Odd Gisholt i BI sier han ikke er overrasket over avgangen.

- Jeg har ventet på dette. Det er logisk, gitt den utviklingen som Rema har hatt den siste tiden, med omsetningssvikt og omdømmesvikt. Noen må ta ansvaret, sier han til Nettavisen.

Han viser til at Lindberg har vært veldig i fokus når Rema har lansert sine nye strategier. Han påpeker at strategien har hatt full støtte av den øvrige ledelsen i Rema, inkludert administrerende direktør Ole Robert Reitan.

- De måtte finne en syndebukk. Selv om Odd Reitan så sent som i helgen sa at han tar ansvaret, så måtte det bli sånn, sier Gisholt.

Gisholt sier at det spennende fremover blir om Rema klarer målet om 40 nye butikker i året.

- Det er deres eneste sjanse, men det blir vanskelig. Rema har sovet i timen, mens Kiwi og Extra har etablert masse nye butikker. Samtidig kan det bli krevende å finne 40 gode franchise-takere og 40 nye gode beliggenheter som ikke kannibaliserer på de butikkene de har allerede, sier Gisholt.