Rene hjem skaper ikke allergi

Det er en myte at rene omgivelser har forårsaket en økning av allergi og astma de senere år, viser ny forskning.

23.05.04 13:09

Stadig flere blir syke av allergi og astma, men en ny rapport viser at hjem har et rikt liv av mikrober uansett hvor rene de ser ut, og at det er mikrobene som er viktige for å unngå sykdommen.

Å bekjempe infeksjonssykdommer med renslighet har vært et sentralt fokus i helsepolitikken i nærmere 100 år. Den såkalte hygienehypotesen har reist spørsmålet om at prisen for renslighet har vært utvikling av allergi. Nå mener forskere at det ikke stemmer, skriver forskning.no

- Vi trenger ikke bli infisert for å bli beskyttet mot allergier, sier dr. Rosalind Stanwell-Smith, som står bak en ny undersøkelse sammen med professor Sally Bloomfield.

Forskerne konkluderer med at det ser mer og mer ut som om det viktigste for å unngå allergi er å bli utsatt for harmløse mikrober som lever rundt oss, eller harmløse doser av de mer skadelige mikrobene. Forskerne har også funnet ut at det yrer av mikrober i de fleste hjem, uansett hvor rene de ser ut.

I rapporten uttrykker forskerne også bekymring for andre følger av dårligere hygiene fordi folk tror på «hygienehypotesen».

Overlege Roald Bolle ved Universitetssykehuset i Tromsø sier han ikke vil kommentere undersøkelsen overfor forskning no. før han har lest den. Men han påpeker at allergi oppstår i samspill mellom arvelige faktorer og miljøfaktorer. Han mener også at genetisk anlegg umulig kan ha forandret seg nevneverdig i det tidsrommet vi snakker om, slik at det må ha skjedd endringer i miljøet. –Men det er mye annet en hygienen som har forandret seg, sier Bolle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.