RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reparasjonen fra helvete

Foto: Birthe Steen Hansen/iBergen.no
Sist oppdatert:
Hans Kristian Tangen tenkte han skulle slå to fluer i en smekk og reparer bilen på ferie. Det skulle bli dyrere enn noe verksted i hele Norge.

(iBergen.no) - Hadde jeg bestilt girkassen i Danmark og fått den tilsendt i posten, hadde jeg spart flere tusen, forteller Hans Kristian Tangen (24).

I stedet skulle en tilsynelatende enkel reparasjon koste ham nærmere 15.000 kroner totalt. For beløpene bare ballet på seg da han ville kombinere ferieturen i november med å samtidig skifte girkassen i BMW'en sin.

Litt billigere
Regningen fra verkstedet kom på 9000 danske kroner. Da var både deler og arbeid inkludert. Totalprisen var litt billigere enn et norsk verksted ville ha tatt. Tangen var fornøyd med prisen da han hentet bilen på verkstedet i Kolding i Danmark, etter en ukes ferieopphold med en kamerat i Tyskland. Turen planla de sammen, og i utgangspunktet skulle de kjøre i samme bil til Tyskland, da Tangen fikk den lysende ideen om å også ta med sin bil for en billig reparasjon.

Han etterlot seg bilen på verkstedet, før kameratene kjørte videre til Tyskland. På hjemturen kunne han hente bilen igjen, før de satte kurs mot Danskebåten til Bergen.

- Fikk sjokk
Vel hjemme på kaien, kjørte kameratene bilene i land. Men like utenfor fergelemmen ventet tollerne.

- Og de var ikke spesielt vennlige. Først mistenkte de meg for å kjøre en importert bil, men jeg forklarte at den var min egen. De lurte på om jeg hadde vært på ferie alene og syntes det var rart. Da jeg fortalte dem at kameraten min kjørte i en annen bil og forklarte at jeg hadde hatt bilen på verksted, ba de om å få se regningen. Sjokkert ble jeg forelagt et momskrav på 3600 kroner. Jeg skjønte ingenting, sier 24-åringen.

Men ganske riktig; som varer, er også tjenester på over 6000 kroner momsbelagt i tollen.

Umulig å vite
- Hadde han ikke fortalt om reparasjonen, ville han sluppet å betale momsen, sier Tor Isaksen, kontorsjef for tollens infosenter i Bergen. Det er tilnærmet umulig for tollere å oppdage om nordmenn passerer landegrensen med nyreparert bil, eller tenner for den saks skyld.

- Innimellom tar vi stikk-kontroller av verksted i Sverige. Ved hjelp av samarbeid med svenske myndigheter kan vi finne norske kunder i verkstedenes kunderegistere. På den måten kan vi kontrollere smugling av tjenester, sier Isaksen.

- Jeg visste jo ikke at det var skattepliktig, jeg var ikke ute etter å lure meg unna noe. Men hadde jeg kunnet forutse hva som skulle skje, ville jeg brent opp hele regningen slik at de aldri kunne finne ut av det, sier Tangen irritert.

Måtte forlate bilen
For 24-åringen, som til daglig jobber som matros, ble bedt om å bla opp på stedet. Hvis ikke måtte han etterlate seg bilen til 200.000 kroner på tollområdet. Tangen, som ikke hadde nok penger på bankkortet, ble dermed henvist til å ta drosje hjem til Alversund i Nordhordland. Den turen kom på 700 kroner.

Dagen etter fikk han utløst bilen, etter at han hadde bedt om forskudd på lønnen. Nå venter uoverskuelig mye papirarbeid.

- Jeg må søke om å få tilbakebetalt det jeg betalte i moms i Danmark. Det vil si, verkstedet må søke om å få tilbake pengene, for så å sende dem til meg. Deretter må jeg klage på det jeg betalte i tollavgift. Det viser seg nemlig at jeg har betalt moms for hele regningen. For det første skal jeg ikke betale moms av den danske momsen, og for det andre skal jeg bare betale for det beløpet som overstiger 6000 kroner. Da jeg påpekte det i tollen, sa de bare at jeg må søke om refundering. Jeg var så sint at jeg hadde lyst til å kaste tolleren på sjøen.

Dyr erfaring
Med reise, kost og losji, reparasjon, ekstramoms, taxi og en tannlegetime han mistet på grunn av toll-overraskelsen, har Tangen betalt cirka 15.000 kroner for herligheten.

- Jeg trodde jeg var lur. «Her kan jeg reise til Danmark og gjøre et kupp» tenkte jeg. Jaja, sukker 24-åringen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere