*Nettavisen* Nyheter.

Restaurantene skuffet Mattilsynet

Mattilsynet er overrasket over at så mange fikk pålegg og omsetningsforbud etter høstens restaurantkampanje.

11.01.07 21:01

Den offisielle sluttrapporten etter høstens restaurantkampanje «Rent bord» er nå klar. Selv om mange spisesteder har godt fungerende kjøkken, sier Mattilsynet selv at de er forbauset over at så mange virksomheter fikk pålegg og omsetningsforbud tatt i betraktning av at aksjonen var godt kjent i forkant.

I løpet av tre uker inspiserte tilsynet 3.008 spisesteder. Det er omtrent halvparten av alle spisestedene i Norge.

En stor del av avvikene hadde med renslighet og hygiene å gjøre. 55 prosent av spisestedene fikk en eller annen form for vedtak eller veiledning i forbindelse med personlig hygiene, for eksempel manglende håndvask i kjøkkenet eller mangelfulle garderobe- eller toalettforhold, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

61prosent fikk en eller annen form for reaksjon på forhold som hadde med orden, renhold og vedlikehold å gjøre. Reaksjonene skyldes stort sett manglende rutiner og styring.

- Selv om ikke alle forholdene er like alvorlige, er dette foruroligende tall, sier prosjektleder Solveig Almaas ifølge pressemeldingen. - Grunnleggende kunnskap om hygiene er nødvendig om man driver et spisested, legger hun til.

I sin rapport etterlyser hun sterkere og mer kompetent ledelse ved de virksomhetene som har fått forhåndsvarsel eller vedtak mot seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.