*Nettavisen* Nyheter.

Retten har bestemt at Tromsdal skal løslates fra fengsel

LØSLATT: Retten har bestemt at bedrageridømte Christer Tromsdal skal løslates fra fengsel, i påvente av endelig avgjørelse på om han får soningsutsettelse selv om han er alvorlig syk (ARKIVFOTO). Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Får meldeplikt to ganger i uken, bekreftet politiet til Nettavisen.

25.09.15 22:24

Det var onsdag Nettavisen fortalte at finansakrobaten Christer Tromsdal er overført fra varetektsfengsling til soning av bedrageridom tidligere denne uken.

Han mener selv at han er for syk til å sone en fengselsdom som var rettskraftig i sommer. Han ble dømt til seks års fengsel for omfattende bedrageri.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiadvokat i Asker og Bærum politidistrikt Lisbeth Ravlo Backe Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Tromsdal tilfreds med løslatelse

Ett og et halvt år av dommen skal gjøres betinget. Han valgte å gå rettens vei for å få soningsutsettelse etter at det aktuelle fengselet ga ham avslag på dette.

- Vi er tilfreds med at tingretten har beordrett løslatelse av Christer Tromsdal, fordi det er lovens ordning at soning av straff ikke kan påbegynnes før spørsmålet om soningdyktighet er avgjort, sier en av Tromsdals forsvarere Nicolai Skjerdal i Advokatfirmaet Hjort til Nettavisen.

- Etter at jeg mottok rettens kjennelse har jeg fulgt opp direkte overfor fengselet, som bekrefter at Tromsdal blir løslatt i ettermiddag.

I påvente av rettens endelige avgjørelse begjærte Tromsdal såkalt oppsettende virkning, som betyr at han ønsket å løslates fra fengsel inntil retten endelig har bestemt om han faktisk får soningsutsettelse av bedrageridommen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Advokat Tom Barth-Hofstad forsvarer mannen som meldte seg frivillig. Foto: Kristian Helgesen/NTB Scanpix

Får meldeplikt til politiet

Etter løslatelsen får Tromsdal meldeplikt for politiet.

- Han kommer til å få forkynt en meldeplikt fra oss. Han får meldeplikt for politiet to dager i uken, sier politiadvokat i Asker og Bærum politidistrikt Lisbeth Ravlo Backe til Nettavisen.

Tidligere i dag skrev Nettavisen at en mann meldte seg frivillig for politiet i slutten av august. Han ønsket å tilstå å ha hjulpet Tromsdal å utføre et brutalt boligangrep i Vollen i Asker i 2012.

Tromsdal er under etterforskning, siktet for å ha truet en aktør i retten ved bruk av vold eller trusler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsvarer for Christer Tromsdal Victoria Holmen Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Saken mot Tromsdal er svekket

Mannen i slutten av 20-årene har voldsalarm, som han fikk etter å ha forklart seg om boligangrepet, og skal ha vært sjåfør for to andre menn som utførte boligangrepet.

- Jeg har orientert min klient om løslatelsen, han sier at han tar avgjørelsen med knusende ro, og viser til at han har vært ute en vinternatt før, sier mannens forsvarer Tom Barth-Hofstad til Nettavisen.

Politiets teori er at boligangrepet i Vollen var rettet mot en meddommer i en pågående rettssak mot Tromsdal i 2012. Gjerningsmennene gikk feil og havnet i huset til et ektepar.

Bistandsadvokat for ekteparet og meddommeren er Vibeke Hein Bæra.

- Jeg ønsker ikke å kommentere løslatelsen før jeg har fått en orientering av politiet, sier hun til Nettavisen.

Advokat Victoria Holmen representerer saken Tromsdal i saken i Vollen fra 2012, og mener det var en

- Etterforskningens utvikling de siste ukene har svekket saken mot min klient. Jeg er ikke overrasket over at han blir løslatt nå. Bevisgrunnlaget har tynnet seg mer og mer ut, særlig etter at politiets «kronvitne» er tatt i alvorlige løgner og de vitnene som har meldt seg er komplett uten troverdighet.

- Kjenner meg ikke igjen i påstandene

Barth-Hofstad slår tilbake mot anklagene om løgn.

- Jeg har mottatt sakens dokumenter, og i den grad Holmen mener at min klient er «kronvitnet» så kjenner jeg meg overhodet ikke igjen i hennes påstand. For øvrig var kriteriumet for politiets løslatelse at Tromsdal skulle over på soning av dom.

- Tingrettens midlertidige løslatelse har overhodet ikke temaer med berøringspunkter som nærmer seg bevisbildet i denne straffesaken. Men snarere tvert i mot dreier dette seg om hvorvidt han er frisk nok til å kunne sone en fengselsdom han allerede er idømt, avslutter han til Nettavisen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.