RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Retts-Norge kan stoppe opp

Sist oppdatert:
Akademikerne trapper opp konflikten og tar ut en ny gruppe med politiadvokater i streik. Nå rammes flere viktige politienheter.

- Vi vil vise at vi ved å ta ut få personer i nøkkelpersoner til streik, kan ramme hardt, sier Curt A. Lier som er leder for konfliktberedskapen i Akademikerne til TV 2 Nettavisen.

Den endelige listen over hvem som tas ut ble levert Staten like før klokken 14 fredag. Av den går det fram at politijurister ved Politiets utlendingsenhet, Kripos og Romerike politidistrikter tas ut i streik, i tillegg til rettstoksiologer hos Folkehelseinstituttet. Det kommer i tillegg til de som allerede er tatt ut og noen medlemmer som ikke har direkte med politiet å gjøre. Rundt 60 nye politiadvokater er i den nye gruppen på rundt 140 personer som Akademikerne tar ut i opptrappingen av konflikten.

Akademikerne har tidligere varslet at så mange som 1.100 jurister over hele landet kan bli tatt ut i streik.

Store konsekvenser
Så langt har streiken ført til at en rekke straffesaker og fengslingsmøter har blitt utsatt. Varetektsfengslede vil trolig også bli løslatt fra varetekt. I Oslo tingrett onsdag ble 12 saker utsatt. Fredag var ti saker utsatt på grunn av streiken.

- Innefor utelendingsfeltet og straffsakene vil det meste av arbeidet stanse helt opp. Unntaket er selvfølgelig saker som har med liv og helbred å gjøre, sier Lier.

Til sammen 100 politiadvokater i Oslo var tilogmed fredag ettermiddag tatt ut i streik, i tilegg til politiadvokater i Salten, Sogn og Fjordane, Politiets utlendingsenhet og i Kripos. Med opptrappingen vil rundt 160 politiadvokater være i streik for første gang.

Harald Strand, førstestatsadvokat hos Riksadvokaten, har tillit til at det blir tatt grep i forbindelse med streiken som gjør at det ikke skader vitale funksjoner.

- Men vi har ikke hatt erfaring med en slik streik tidligere. Derfor er det ikke enkelt å forutse konsekvensene. Men vi ser at streiken har stor innvirkning på strafferettspleien, sier Strand til TV 2 Nettavisen.

Han viser til at viktige funksjoner ved etterforskningen og sakers føring i retten ikke vil bli iverksatt, med de konsekvenser det får. Men det viktigste mener han er at dette ikke får konsekvenser for liv og helse eller vekker samfunnsskade.

Strid om gjengsak
Torsdag ble det kjent at politiet i Oslo kunne komme til å løslate to medlemmer av B-gjengen som har sittet varetektsfengslet etter en skyteepisode utenfor Andys pub i Oslo.

- Vårt utgangspunkt er: Staten har ikke søkt om dispensasjon for juristen som har den saken. Loven sier da at de tiltalte skal løslates, fordi det er uforholdsmessig å holde dem i varetekt, sa politiadvokat Sjak Haaheim i politijuristenes streikekomité til TV 2 Nettavisen tidlig fredag formiddag.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, er det likevel klart at politidistriktet nå har søkt om dispensasjon fra streiken for nettopp denne saken. Nå er det opp til Akademikerne sammen med Fornyings- og administrasjonsdepartementet å vurdere dispensasjonssøknaden.

- Under forutsetning av at politidistriktet har søkt om dispensasjon, kan jeg love at vi vil behandle søknadene seriøst, sier Curt A. Lier.

- Skytevåpen
Ledelsen i Oslo politidistrikt mener saken faller inn under uunntaksbestemmelsene det er enighet om.

- Vi mener dette er en klar dispensasjonssak. Det har bakgrunn i sakens karakter. Det er brukt skytevåpen og løsnet skudd på åpen gate, sier visepolitimester Sveinung Sponheim til VG Nett.

Sjak Haaheim understreker overfor TV 2 Nettavisen at det kan komme flere lignende saker som ligger i gråsonen for hva man aksepterer hva liv og helse angår.

- Det er Staten, ikke de streikende, som må skaffe seg oversikt over saker i gråsonen og søke dispensasjon for dem. Det er statens ansvar å holde folk bak lås og slå, ikke politijuristenes, sier Haaheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere