*Nettavisen* Nyheter.

Rikingene slipper sikkerhetskontrollen

Røkke, Stordalen og Petter Solberg slipper de endeløse køene for å komme igjennom sikkerhetskontrollen.

11.04.07 14:00

(iBergen.no) For har du nok penger til et eget fly, så slipper du å kaste bort det som kan oppleves som endeløse minutter i innsjekk og sikkerhetskontrollen på flyplassene våre.

To minutter til flyet
Med en privat-jet holder det å være på flyplassen noen minutter før takeoff. Ikke rart at markedet for privatfly har eksplodert de siste årene.

På verdensbasis ble det ifølge Financial Times levert 885 privatfly i fjor. Det er 18 prosent flere enn i 2005. Flere og flere i Norge får også opp øynene for den enkle måten å reise på. Sist ute her til lands er Petter Stordalen, men han ønsker ikke å kommentere om det er tidsklemma som har gjort han til jetfly-eier.

- Det der gidder jeg ikke uttale meg om, sier Stordalen til iBergen.no.

Når store kjendiser som Rolling Stones kommer til Norge i sine privatfly, blir de stort sett kjørt helt ut til flyet i sine limousiner når de skal reise igjen. Nesten like enkelt er det for andre med privatfly.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Cessna Media)

- Ikke helt riktig
Det sier Lasse Solberg som er security-sjef på Bergen lufthavn Flesland.

- De slipper ikke sikkerhetskontroll. Parkerer flyet i det som kalles kritisk sikkerhetsområde eller flyoppstillingsplass, må de gjennom terminalen og vanlig sikkerhetskontroll.

- Men hvis flyet parkerer utenfor det området da, kan passasjerene spasere fritt gjennom portene og inn i flyet?

- Det er regler for å komme inn på flysiden, men de er ikke de samme som når en driver kommersielt. En må ha flysertifikat i orden og de som er passasjerer skal ha følge med en som er autorisert.

- Så passasjerene går ikke igjennom en vanlig sikkerhetskontroll?

- De blir kontrollert på en annen måte - det er ikke den type sjekk som andre må igjennom, svarer Solberg som ikke vil gå grundigere inn på hvilke kontroller som fysisk gjennomføres.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.