RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
- Det å forby en far og sønn å kaste sluk, det er alt for drøyt. Det er lov å bruke sunt norsk bondevett, sier Morten Merkesdal i Bærum kommune.
- Det å forby en far og sønn å kaste sluk, det er alt for drøyt. Det er lov å bruke sunt norsk bondevett, sier Morten Merkesdal i Bærum kommune. Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)

Rikinger nekter folk å fiske - kommunene ber fisker gå til politiet

Sist oppdatert:
- Her er det lov å bade, men ikke fiske. Utrolig

Nettavisen skrev onsdag om rikingene i Bærum som nektet en far og sønn å fiske fra en brygge på Lysaker Brygge i Bærum, av en beboer.

- Han var meget aggressiv i sin fremtreden og sa at vi måtte pelle oss bort, for her var det ikke lov å fiske, sier faren til Nettavisen.

- Sønnen min begynte å gråte. Han trodde at politiet skulle ta pappa, sa faren videre.

LES HER: Rikinger i Bærum nekter folk å fiske

Nå hiver Bærum kommune seg inn i saken.

 - Kaianlegget på Lysaker brygge skal være tilgjengelig for almenheten. Almenheten har anledning til både å ferdes og oppholde seg der. Hvorvidt denne retten også gjelder retten til å fiske, vil kommunen se nærmere på. Kommunen vil imidlertid ta kontakt med grunneierne for å se om en kan finne en god løsning for all, sier Svein Finnanger, tjenesteleder Natur og idrett i Bærum kommune, til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet)

Dette skiltet er satt opp av sameiene på rikmannsboligkomplekset Lysaker Brygge i Bærum


- Dette er helt unødvendig
Finnanger sender sin kollega Morten Merkesdal til Lysaker Brygge for å sjekke hva rikingene har gjort. Merkesdal er ikke nådig.  

- Er dette skiltet satt opp ulovlig og burde rett og slett fjernes?

- Ja, sier Merkesdal til Nettavisen.

Han understreker imidlertid at han ønsker at juristene i Bærum kommune skal se på saken først, før han konkluderer endelig.

- Se på dette skiltet. Her er det lov å bade, men ikke fiske. Utrolig, fortsetter han.

- Hva sier det deg?

- Jeg føler meg på en offentlig sted akkurat nå, og så står jeg rett ved et skilt som sier at det er ulovlig å fiske. Det opplever jeg både rart og ulogisk. Det er en flott fiskeplass og det er en fiskebestand i sjøen som tåler å bli utnyttet. Det er ikke riktig, sier Merkesdal.

Han opplyser at det ikke er Bærum kommune som har satt opp skiltene.

- Det jeg noterer meg, er at det er ingen som har underskrevet på disse skiltene. Hvem har satt dem opp, og hvorfor? spør han.

- Vi har satt opp skilt 200 meter inn, ved utløpet av Lysaker elva, sier Merkesdal.

Ved alle norske laks- og ørretvassdrag, skal det være et skilt som markerer forskjellen mellom elv og sjø. I fisketiden er det lov å fiske opp til skiltet fra sjøsiden og ned til skiltet fra elvesiden, for de som har fiskekort. I den perioden, som elva er fredet for fiske, må man være 100 meter unna skiltet. I perioden 1. juli til 30. september er det lov å fiske i elva, hvis man har innløst fiskekort.

(Saken fortsetter under bildet)

Beboerne på Lysaker Brygge liker dårlig at det fiskes fra brygga.


Anmeld beboeren
- En Nettavisen-leser var her på brygga i går sammen med sin sønn og fisket. Da kom det en beboer og kastet dem bort. Det ble litt munnhuggeri, slik at sønnen begynte å gråte?

- Det er trist hvis denne gutten mister lysten på å fiske. Det er en fantastisk flott aktivitet. De som jager fiskere bør jo se an sitt publikum. Det er forskjell på en gjeng med fulle folk og en far og sønn som står og fisker. Faren burde nesten vurdere å anmelde tilfellet. Det høres veldig grovt ut, sier Merkesdal.

Lysaker Brygge er organisert i to store sameier. Styreleder i det ene, Lysaker Brygge Sameiet 1, Knut Greger Solberg, sa til Nettavisen onsdag, at de er i sin fulle rett til å sette opp skiltene.

- Det er privat grunn, så vi kan sette opp hva vi vil. Det sto 25 til 30 fiskere der. Du kunne fort bli fisket opp. De kom grytidlig om morgenen, og sto der hele dagen. De tok mye plass. Brygga skal være for alle. Det ble fort mye gris fra fiskeslo, sa Solberg til Nettavisen.

Merkesdal har forståelse for at beboerne misliker at det til tider har vært mye søppel og bråk på brygga. 

- Det er jo ikke fiskerne i seg selv som er problemet for beboerne, men forsøplingen, hærverket og bråket, som noen fiskere forårsaker. Men det er noe helt annet, enn å forby fiske. Det er en politisak, sier han.

Merkesdal kjenner konflikten godt. For noen år siden ble han satt til å representere kommunen, da det oppstod en konflikt mellom fiskerne og beboerne.

- Da var det mye fyll og spetakkel på brygga her. Da gikk flere fiskere fra agn på brygga og de sløyet fisk uten å skylle det vekk etter seg. Slikt blir det lukt av. Det er forståelig at folk reagerer på det, men da må man snakke direkte med dem som gjør det. Det er jo normal folkeskikk. Men det å forby en far og sønn å kaste sluk, det er alt for drøyt. Det er lov å bruke sunt norsk bondevett, sier Merkesdal.

På Lysaker Brygge koster leilighetene fort over 80.000 kroner kvadratmeteren. De dyreste leilighetene går for godt over 10 millioner kroner.

- Det er dyre leiligheter her …?

- … jeg har lite lyst til å bli med i den debatten, men det er i hvert fall alt for dyrt for en kommunemedarbeider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere