*Nettavisen* Nyheter.

Riksadvokaten forsvarer batongbruk

FORVARER BRUK: Riksadvokaten mener det ikke ble gjort noe ulovlig da to politimenn brukte batong for å undersøke munnen til en mann de mistenkte for å selge narkotika. Hendelsen ble filmet av redaktøren for Circus Bazaar. Foto: Circus Bazaar

Riksadvokaten mener det ikke ble gjort noe ulovlig da to politimenn brukte batong for å undersøke munnen til en mann de mistenkte for å selge narkotika.

Mannen klaget behandlingen han ble utsatt for til Spesialenheten etter at han i mai 2013 fikk presset en batong inn i munnen da to politimenn ville hindre ham i å svelge narkotika.

Spesialenheten kritiserte Oslo politidistrikt for praksisen og ga et forelegg på 80.000 kroner. For de to betjentenes del ble saken. Mannen klaget henleggelsen inn for Riksadvokaten, som ikke gir ham medhold:

«Riksadvokaten har likevel kommet til at det ikke er bevismessig grunnlag for at tjenestemennene opptrådte så klanderverdig at det gir grunnlag for straffansvar».

LES OGSÅ: Fastholder straff mot Oslo-politiet

I lys av avgjørelsen bestemte Oslo politidistrikt onsdag å klage på Spesialenhetens beslutning om foretaksstraff. Riksadvokaten vurderte ikke forelegget i den første klagen.

– Vi mener den nye etterforskningen ikke underbygger et grunnlag for å straffe foretaket i denne saken, idet vi ikke kan se at foretaket har utvist «grov uforstand». Vi mener derfor at det er hensiktsmessig at riksadvokaten vurderer saken, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i en uttalelse.

I kjølvannet av saken er bruk av batong i munnen på mistenkte i narkotikasaker blitt forbudt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag