RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Riksantikvaren vil frede Høyblokka

Sist oppdatert:
Riksantikvar Jørn Holme sier Høyblokka i regjeringskvartalet må bevares, tross ødeleggelsene etter 22. juli.

Riksantikvar Jørn Holme sier Høyblokka i regjeringskvartalet må fredes, skriver Aftenposten.

- Vårt faglige råd er at Regjeringen må frede Høyblokken. Det må komme helt nye og avgjørende opplysninger om blokkens tilstand, for at jeg skal endre oppfatning. Jeg forventer at Regjeringen vil legge stor vekt på vårt faglige råd i saken, sier Holme til avisa.

- Ikke avgjørende skadet
Riksantikvaren sier opplysninger de har fått fra Statsbygg forteller at bygget ikke er avgjørende skadet og at den integrerte kunsten fortsatt er intakt.

Utvidet befaring
Tirsdag tok Statsbygg pressen med på en utvidet befaring i regjeringskvartalet. Nettavisen var med på turen og var innom R4, Y-blokka og S-blokka. En mindre gruppe journalister fikk også se inne i Høyblokka. Disse byggene sammen med Høyblokka er de som er hardest rammet etter bombeangrepet 22. juli. I Høyblokka er det dessuten en tilleggsutfordring med asbest.

Venter på beslutning
Vi fikk se hvordan bomben førte til omfattende ødeleggelser som fortsatt er synlige. I Y-blokka ble 300 vinduer blåst inn. I R4 førte bomben til en brann i et av kontorene. Statsbygg fortalte at de har revet og ryddet så mye de kan med tanke på at det ennå ikke er tatt noen beslutning om hva som skal rives eller bevares.

Statsråd Rigmor Aasrud sa på en pressekonferanse i regjeringskvartalet tirsdag at beslutningen om hva som skal skje med de rammede bygningene i regjeringskvartalet ikke blir tatt før over nyttår.

Sto ferdig i 1958
Høyblokka med sine 18 etasjer sto ferdig i 1958 og ble tatt i bruk i 1959, mens Y-blokka er fra 1969. Begge er tegnet av arkitekt Erling Viksjø.

Til Aftenposten sier riksantikvar Jørn Holme at Høyblokka er det viktigste bygget i norsk etterkrigshistorie.

Åtte personer omkom i bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet 22. juli. Mange ble skadet.

Se flere bilder fra befaringen i regjeringskvartalet tirsdag under eller klikk her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere