RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rimi strandet på øde øy

Sist oppdatert:
Rimi i Nesbyen hadde fint lite kunder fredag. Naturlig nok, siden flommen har plassert butikken på en øy.

Vanligvis ligger Rimi-butikken til butikksjef Kristian Hansen sentralt til i sentrum ved riksvei 7 i Nesbyen. Sammen med Esso og noen hus er den nå omkranset av vann.

- Det er dårlig med kunder i dag, sier Hansen spøkefullt, som bare har bodd i Nesbyen i 2 måneder. Butikksjefen som opprinnelig er fra Gjerdrum i Akershus var ikke forberedt på en storflom.

- Da jeg så vannet begynte å stige, var det bare å finne fram soveposen. Jeg la meg på gulvet ved inngangen slik at jeg ville våkne hvis vannet skulle begynne å renne inn i butikken, sier Hansen, som bedyrer at han har sovet godt i natt. Hansen måtte stenge butikken klokka 20.30 torsdag, da hadde vannet begynt å nærme seg veggen.

Sluttet å stige
Heldigvis sluttet vannet å stige på formiddagen fredag. Klokken 12.30 hadde vannet sunket 1 cm.

- Jeg har bestemt meg for å bli værende til vannet synker, sier Hansen. Den eneste kontakten han har med «fastlandet» går gjennom « gondolsjåfør» Terje Finnerud som til vanlig jobber på en Shell bensinstasjon i nabobygget. Han kan fortelle at et helt nytt ventilasjonssystem til 200.000 kroner har gått dukken under flommen.

Nabohuset
I nabohuset bor ekteparet Knut og Ragnhild Grøtt. De har fått kjelleren full av vann, og heller ikke de var forberedt på å bli øyboere.

De har bodd i huset sitt siden 1965, og har aldri opplevd så mye vann.

Kjelleren er oversvømmet, og vannet sto fredag 1,5 meter opp på kjellerveggen.

- Under forrige storflom sto vannet 80 cm opp i kjelleren, og i 1966 sto vannet 1,04 meter opp, den rekorden har vi nå slått, sier Ragnhild Grøtt. I kjelleren flyter malingsspann og kjøleskap rundt i en diger suppe. Men varmtvannsberederen står, for den har Knut passet på å henge opp fra gulvet.

- Jeg har vært med på dette før. Så når de kom for å sette inn ny bereder, passet jeg på at de fikk den litt opp fra gulvet, noen cm kan gjøre underverker sier Knut.

Knut viser fram værpinnen som for anledningen peker rett ned, noe som tyder på at det er dårlig vær.

–Jeg har aldri sett værpinnen være så langt nede som nå, sier Knut.

Ekteparet regner med å være fast på øya i to dager fram til vannet starter å synke.

Redder restene
Lenger ned i dalen jobber Leif Liodden på spreng med å redde restene av campingplassen. Med en liten motorbåt kjører han rundt og tauer inn plattinger til campingvogner som er blitt skylt på elva.

Liodden regner med at mellom 10 og 15 vogner har fått vannskader, og en vogn står fremdeles ute i elva.

- Nå står vannet 3,5 meter over normalstand, så nå er det bare å brette opp ermene og starte arbeidet.

Liodden har drevet campingplassen i 10 år, han tok over for sin far som har drevet campingplassen siden 1961. Tre ganger har de opplevd storflom, men denne er den desidert verste. Liodden regner med at det trengs over en million kroner for å få ting tilbake slik de var.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere