RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2 Nyhetene

Ringte pressen fra politibilen

Sist oppdatert:
- Helt vilt, raste Kurt Oddekalv fra baksetet etter at politiet stoppet miljøkrigernes sabotasje-raid.Les også: Bellona fordømmer Oddekalv

- Det kom et 20-talls «terrorpolitifolk», tre dykkere med utstyr for å fjerne bolter, og sannelig kom Kystvakten også, forteller Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund (NMF) til TV 2 Nettavisen, fra bakrommet i en politibil.

Se gratis video til høyre

Han ble pågrepet sammen med flere av aksjonistene i «Green Warriors» og NMFs journalist, totalt 6-7 personer.

- Jeg har aldri i løpet av mine 23 år som miljøforkjemper blitt arrestert i forbindelse med en kamp for miljøet. Nå sitter jeg bak i en politibil. Og jeg gjør gjerne dette igjen, forteller han, mens han blir kjørt inn mot Grønland politistasjon i Oslo.

TV 2 Nettavisen får bekreftet fra politiet i Oslo at havnepolitiet og ordinære polititjenestemenn deltok i pågripelsen av aksjonistene.

Aksjonerte i natt
Det var ved totiden i natt Miljøvernforbundet og Kurt Oddekalv slo til mot to lektere som jobber med å dumpe slam like utenfor Oslo.

Aksjonistene satte spesialkjettinger med spesial-låser på propellsystemet til de to båtene som dumper slam i fjorden, så de blir forhindret i flere dager framover.

- Mens mannskapet lå og sov ved siden av, festet vi kjettinger på i alt fire propeller på lekterne under vann, forteller Oddekalv.

Aksjonerte tidligere
Da Oddekalv og hans medhjelpere aksjonerte for en måned siden, forlot arbeiderne stedet, og aksjonen ble avsluttet fordi arbeidet ble stanset ut dagen.

Denne gangen blir altså konsekvensene for de involverte større.

- De vil bli trolig bli bøtelagt. Saken er under behandling nå, sier sjef for Havnepolitiet, Roar Isaksen til TV 2 Nettavisen.

Politiet aksjonerte i 08-tiden etter at de var blitt tipset om aksjonen. Ifølge Isaksen var kjettingene fjernet og slamarbeidet i gang igjen i 12-tida torsdag. ISaksen sier det kun var mannskaper fra Havnepolitiet som deltok, og aksjonen forløp uten dramatikk.

- Kriminalitet
NMF-leder Oddekalv sier han vil fortsette kampen for å få stanset den ulovlige dumpingen av giftslam.

- Dette er Norges verste form for miljøkriminalitet, med halvstatlig godkjenning. Vi skal stoppe det. Dette er helt klart kriminelle handlinger, sier Oddekalv.

Han viser til at da Bergen måtte håndtere sitt giftslam, ble kommunen tvunget til å lagre det i et lukket deponi på land.

- I Oslo dumpes det i matfatet til 1 millioner mennesker, i noe de kaller for et dypvannsdeponi på 70 meter. Ifølge definisjonen er dypt vann fra 350-1000 meter, sier en opprørt aksjonsleder.

Han mener godkjennelsen baserer seg på lureri, og kaller det en miljøsvindel satt i scene av SFT-direktøren og Havnedirektøren, med Naturvernforbundet som applauderende part.

- At vi opplever dette i 2006 er helt utrolig. Det er kriminalitet som går hardt utover samfunnet, sier han.

Oddekalv synes ikke det gjør noe at han nå er pågrepet av politiet.

- Ikke i denne saken. Her vil vi ikke gi oss før vi får stanset dumpingen, sier han.

Saken anmeldet
Miljøforkjempere har anmeldt slamdumpingen til politiet.

Gro Smogli, avdelingsleder ved avdeling for finans og miljø i Oslo politidistrikt, bekkrefter at de har motatt en anmeldelse i forbindelse med saken.

- Vi avventer nå en uttalelse fra SFT før vi avgjør hva vi gjør videre i denne saken, sier hun.

Statens forurensingstilsyn har gitt tillatelse for dumpingen av slammet.

- Dersom SFT finner at det som er gjort er inenfor de tillatelser som er gitt, kan vi ikke konstruere noe straffbart, sier Smogeli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere