RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Risikerer straff for e-postrykter

(TV 2 Nettavisen/CS)
Sist oppdatert:
Pikante rykter om en Oslo-advokat er de siste dagene blitt spredd på e-post. - Kan være ulovlig, advarer juseksperter.

Mannen som er partner i et anerkjent advokatfirma i Oslo, blir i kjedebrevet beskyldt for utroskap av sine tidligere kjærester. Mannen er navngitt og de tidligere kjærestene står også fram med navn. Kjedebrevet har på kort tid nådd e-postbokser i store deler av det offentlige Norge.

Ærekrenkende
Juseksperter er ikke i tvil om at avsenderne av kjedebrevet kan ha begått et lovbrudd.

- Hvis innholdet i e-posten er sant, avgjør formen om dette er straffbart. Hvis ryktene ikke er sanne, så er det uansett straffbart i henhold til ærekrenkelsesparagrafen i straffeloven, sier Jon Bing, professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, til TV 2 Nettavisen.

Ryktespredningen kan altså omfattes av straffelovens paragraf 247:

«Den som i ord eller handling opptrer på en måte som er egnet til å skade en annens gode navn og rykte eller til å utsette ham for hat, ringeakt eller tap av den for hans stilling eller næring fornødne tillit, eller som medvirker dertil, straffes med bøter eller med fengsel inntil 1 år. Er ærekrenkelsen forøvet i trykt skrift eller i kringkastingssending eller ellers under særdeles skjerpende omstendigheter, kan fengsel inntil 2 år anvendes», heter det i denne paragrafen.

Privatlivets fred
Bings kollega Olav Torvund ved Institutt ved Rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo mener kjedebrevet vil også kunne falle inn under straffelovens bestemmelser om krenking av privatlivets fred, paragraf 390.

For mens privat sladder ikke er straffbart, kan det være straffbart å offentliggjøre det.

- Det er straffbart å krenke privatlivets fred med personlig meddelelse av personlige og huslige forhold. Spørsmålet er hva som er offentlig og privat i denne typen kommunikasjon, sier Torvund til Dagbladet.no.

- Hvis dette er systematisk spredd til flere, er det ingen tvil om at det er offentliggjort og selv om det bare var snakk om privat spredning, kan det være lovstridig på grunn av formen, sier Jon Bing til TV 2 Nettavisen

- Ikke noe nytt
Bing var ikke blant dem som hadde mottatt kjedebrevet da TV 2 Nettavisen gjorde ham oppmerksom på det tirsdag kveld.

- Men det er ikke noe nytt i dette. Det fins flere dommer i lignende saker, som blant annet går på ryktespredning via SMS, sier Bing til TV 2 Nettavisen.

Til Dagbladet.no sier mannen som rammes av ryktene i kjedebrevet at han ikke vil forfølge saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere