*Nettavisen* Nyheter.

River ulovlige luksushytter

Foto: Hol kommune

På Geilo opptrer kommunen nådeløst overfør hyttebyggere som tar seg til rette.

28.06.07 17:15

På Geilo samles fiffen. Det er dyrt og deilig. Men faller du for fristelsen til å bygge ulovlig, lever du farlig. To hytter er allerede revet.

- Hol kommune måtte gjøre noe. Folk bygger hytter uten å ha fått byggetillatelse, og med entreprenører som ikke har de nødvendige godkjenninger, sier Hans Vidar Nestegard til Nettavisen.

Sjokkert

Han er ansatt av Hol kommune for å kontrollere hyttebyggingen i Geilo-området. Han er sjokkert over det han har sett de første ukene på jobb som byggekontrollør i Hol kommune

- Men kommunen har tatt grep. De har gått til det drastiske skritt å rive hytter, sier Nestegard.

På Ustaoset ble tilbygget på en splitter ny hytte revet (se bilde i toppen av artikkelen). Fyllingen som tilbygget sto på var ikke godkjent. Riving ble det også av en hytte i Holsåsen tidligere i år.

- En er nødt til å være så tøff når det går så fort i svingene, sier Nestegard.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hol kommune

På Kikut (se bilde over) foreligger det godkjenning, men utbygger har bygget for høyt, og for mange kvadratmeter. Og hytta er plassert for høyt i terrenget.

Kastet ut

- Her er utbygger pålagt å rette. Så får vi se hva de kommer med. Men alle entreprenørene som jobbet på dette prosjektet er nå ute, inklusive arkitekten. De har mistet sine godkjenninger til å fortsette, sier Nestegard.

I dagens brennhete marked, med mangel på entreprenører, blir det ikke enkelt å skaffe nye godkjente entreprenører.

Ordfører Erik Kaupang på Geilo fortviler over utviklingen

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hol kommune

- I de senere års voldsomme utbygging i Hol kommune har vi ikke hatt tid til å kontrollere nok ute. Folk tar seg til rette. Typiske eksempler er at de bygger loftsetasje, slik at hytta blir høyere enn det som er godkjent, sier Kaupang til Nettavisen.

Han varsler tøffe tiltak overfor de som tar seg til rette. Riving blir løsningen i de mest graverende tilfellene. Entreprenører som setter opp hytter og hus uten at papirene er i orden, får sine godkjenninger inndratt.

Et søk på Finn.no viser at det for tiden er 12 hytter og hytteprosjekter på Geilo med priser fra 9 – 22 millioner kroner. De meste populære områdene er Kikut, Vestlia og Hafsdalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Les mer om eiendom i Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag