RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Knut Falch (Scanpix)

Røkke til frontalangrep

Sist oppdatert:
OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): - Aktoratet har rotet dette til¿ Skikkelig! sier Røkkes advokat Ellen Holager Andenæs. Advokaten mener at «aktors materiale drukner».

- Det helt sentrale for Kjell Inge Røkke i denne saken er om han har tatt legitimt båtførersertifikat klasse 8. Og det har han. Jeg har selv satt meg inn i de svenske reglene for båtførerbevis, og dette er komplisert. Jeg skjønner godt at aktoratet har rotet dette til¿ Skikkelig! sa Ellen Holager Andenæs da hun kommenterte påtalemyndighetens innledningsforedrag i Oslo tingrett mandag ettermiddag.

- Betalte for eksaminasjon
Andenæs poengterte at det er fullt mulig å ta den svenske båtførerprøven som privatist.

- Det avgjørende er om de har hatt en skikkelig eksaminasjon, og det har Røkke, sa Andenæs.

Hun la ikke skjul på at Røkke har overført penger til Øye, men dette er gjort i forbindelse med eksaminasjonen.

Det famøse møtet på Røkkes kontor 21. mai 2001 var ifølge henne ikke annet enn en eksamen for Røkke og hans medtiltalte.

Røkke er tiltalt for å ha gitt falske opplysninger, korrupsjon og for brudd på sjøfartsloven, i forbindelse med den såkalte båtsertifikatsaken.

Mandag erklærte han seg ikke skyldig i for de mest alvorlige forholdene i tiltalen, men erkjenner at han førte båten Celina Bella uten båtførerbevis.

Røkke smilte godt
Røkke smilte godt da Ellen Holager Andenæs klasket den røde lefsa med reglene for båtsertifikat i bordet i Oslo tingrett.

- Ærede tingrett. For Røkke dreier denne saken seg om et uhyre enkelt spørsmål: Om han i mai 2001 avla en eksamen klasse 8 eller om han ikke gjorde det?

- Man kan jo tro at dette er veldig komplisert, men alt ligger egentlig i denne lefsa. Denne inneholder alt av regler som gjelder klasse åtte, og jeg har satt en liten lapp på alt jeg mener har en relevans til saken.

- Dette finnes nok også i aktors material, men det drukner. Det svenske regleverket er temmelig kronglete og vanskelig å sette seg inn i. Jeg har selv forsøkt å sette meg inn i de svenske reglene for båtførerbevis, og jeg skjønner godt at aktoratet har rotet dette til, sa Andenæs.

- Trenger ikke én time undervisning
Hun fortsatte:

- Aktor synes å tro at dette med 100 timers opplæring er obligatoriske krav. Dette er anbefalt undervising. Man trenger ikke å ha én time undervisning, man kan være ute på fiskebåten, eller man kan være en erfarens sjømann som sitter på et fiskefelt, eller man kan lese ved kjøkkenbordet

- Jeg tror knapt Røkke har hatt 100 timer skolegang i hele sitt liv, og slett ikke i sjømannskap. Kort oppsummert kreves det ingen obligatorisk undervisning. Man kan godt gå opp som privatist. Det finnes ingen krav til eksamensform muntlig eller skriftlig, sier Andenæs.

Andenæs fortalte at hun og hennes sekretær selv har reist til Sverige og tatt båtførerprøven klasse 8 for å sette seg inn i hva som egentlig skal til for å ta prøven.

- Vi har hatt privatundervisning hos en gammel sjøulk i Stockholm. Det som var nødvendig, var at det var en godkjent sensor, sa Andenæs.

- Når dette er tilfelle, at det verken er krav til obligatorisk utdannelse ikke noen krav til eksamensform, så er det helt avgjørende hvilken realkompetanse den som tar eksamen faktisk har.

- Hvis det er en landkrabbe som meg, vil eksaminatoren være mer påpasselig med å få dokumentert kunnskapen. Hvis det er snakk om en gammel sjøulk fra en fiskebåt, så vil han mye lettere skjønne at dette er i orden, sa Andenæs og henviste til Røkke som satt ved hennes side.

Øye nekter å forklare seg
På slutten av dagen mandag kom det også fram at Øye nekter å forklare seg i retten.

- Det har gått så lang tid og jeg har lest så mye i pressen og jeg føler ikke at jeg husker, sa Øye i retten.

Det at Øye ikke vil forklare seg kan få store konsekvenser for aktors sak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere