RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rømte fra psykiatrisk før drapet

Sist oppdatert:
Mannen som siktet for drapet på den 37 år gamle kvinnen i Åsane, stakk av fra Sandviken psykiatriske sykehus to dager før drapet.

Det bekrefter divisjonsdirektør Hans Olav Instefjord ved sykehuset.

- Mannen ønsket å bli overført fra sykehuset og tilbake til fengselet. Vi vurderte det som helsemessig forsvarlig å etterkomme hans ønske, sier Instefjord til TV 2 Nettavisen.

Sykehuset og fengselet avtalte overføring, men idet han skulle fraktes til fengselet, klarte 34-åringen å stikke av.

- Her har det antakeligvis skjedd en menneskelig svikt, og det er det vi nå er nødt til å se nærmere på, sier Instefjord.

Stakk av en gang tidligere
34-åringen har vært sendt frem og tilbake mellom fengsel og sykehus for å få behandling. Han har stukket av en gang tidligere, men da kom han tilbake selv etter to dager.

- Jeg kjenner ikke til det første forholdet. Det er noe som må undersøkes videre. Det jeg vet, er at vi fulgte rutinene ved å varsle politiet om rømningen umiddelbart etter at han hadde forsvunnet, sier Instefjord.

Ikke til fare for andre
Etter det første rømningsforsøket ble det ikke vurdert ekstra overvåkning av mannen. Han har heller ikke blitt ansett for å være til fare for seg selv eller andre.

- Vi foretar en vurdering ut fra pasientens helsetilstand og de opplysninger vi får fra politiet. I dette tilfellet var det ingenting som tilsa at denne mannen kunne være til fare for andre, sier Instefjord.

Ikke en feilvurdering
Verken politiet eller sykehuset vurderte heller på noe tidspunkt at pasienten burde vært innlagt ved sikkerhetsavdelingen, som har en strengere overvåkning.

Instefjord mener ikke at vi har tatt noen feil medisinsk vurdering av mannen. Men det er heller ikke det vi fokuserer på. Han sier at poenget her er at en pasient har klart å stikke av i overføringen fra sykehus til fengsel, og det skal ikke kunne skje.

- Som sagt, jeg kjenner ikke til forholdene rundt den første rømningen. Men alle kan rømme fra et psykiatrisk sykeshus om de virkelig ønsker de. De kan true de ansatte, og vi er klare på at vi ikke setter liv og helse i fare for å holde en pasient tilbake. Dette har imidlertid ikke vært tilfellet i denne saken.

Truet med blodig sprøyte
Ifølge bt.no har mannen vært straffedømt 14 ganger. Han har blant annet vært dømt for å ha truet en butikkansatt med en blodig sprøyte.

- Jeg vil ikke si noe om hans tidligere straffeforhold, og vår kjennskap til dem, sier Instefjord.

Instefjord opplyser at de nå har skrevet en rapport på hendelsesforløpet som er sendt til Helse Vest og Fylkeslegen. De vil nå gå gjennom rutinene rundt omstendighetene da 34-åringen stakk av.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere