Gå til sidens hovedinnhold

- Robin kan snakke igjen

Faren snakker ut ett år etter at Robin A. Vedvik Helmersen (24) fikk en isblokk i hodet.

Robin var på vei til å møte kjæresten Mari da den alvorlige ulykken skjedde på Frogner i Oslo den 16. mars i fjor. En massiv isblokk løsnet fra taket på en bygård, traff 24-åringen i hodet og slo ham bevisstløs.

Han ble sendt til Ullevål Universitetssykehus med livstruende skader i både hodet og i lunger, og i flere uker lå han i koma.

Les første sak om ulykken: Fikk isblokk i hodet

- Fra dyp fortvilelse til håp
På dagen nøyaktig ett år etter ulykken, forteller Robins far til Nettavisen hvordan året har vært for familien.

- Det har jo vært et veldig spesielt år, hvor det har svingt fra dyp fortvilelse og sorg til forhåpninger. Men vi har aldri vært motløse, vi har hele veien holdt håpet oppe, sier faren Rune Vedvik.

Robin er fremdeles innlagt på sykehus, men faren forteller om store fremskritt den siste tiden, særlig etter at sønnen ble pasient ved Sunnaas sykehus i desember i fjor.

- Nå har han vært på Sunnaas sykehus i tre måneder, og det er en veldig gledelig fremgang. Han får fremdeles næring i en sonde i magen, men har startet forsiktig med spisetrening. De vurderer at svelgfunksjonen er mye bedre enn den var, og det er forsvarlig å begynne å spise litt, som smoothie og yoghurt, forteller Vedvik.

Han sier at utfordringen i fjor høst var at Robin ikke hele tiden klarte å opprettholde luftveiene.

- Det å opprettholde luftveiene er ikke noe problem lenger. Han har nå daglig trening fra klokken åtte-halv ni om morgenen til åtte-halv ni på kvelden. Da er det noe som skjer hele tiden, sier Vedvik.

Les også: Skulle bare møte kjæresten...

- Han ropte på kjæresten
På Sunnaas får Robin mye gåtrening, men han trener også mye styrke, han sykler, trener med ball og i basseng.

- Han er ikke i stand til å gå alene ennå, så han må ha støtte. Utfordringen er balansen, men dette går også stadig fremover, sier faren til Nettavisen.

Han forteller at sønnen nå kler på seg selv, tar morgenstellet og dusjer selv.

- Det er slik også at han har begynt å få permisjon hver helg hjemme, og allerede på første permisjon for tre uker siden begynte han å snakke. Det var både litt skremmende, rørende og skummelt på en gang, sier Vedvik.

Robin har nemlig vært uten taleevne siden ulykken, men plutselig kom ordene ut av ham igjen.

- Det skjedde veldig plutselig. Han ropte faktisk på kjæresten sin. Nå har han begynt å snakke både mer og lengre setninger, og det blir mer og mer tydelig, sier faren.

- Vi velger å være optimister
Faren beskriver sønnen som like klar som før ulykken.

- Han har ingen problemer med å formulere setninger, og svarer adekvat på alle spørsmål. Han husker også sitt eget personnummer, sier Vedvik, og legger gledelig til:

- Når han nå har begynt å snakke så opplever vi at Robin er på full vei tilbake til den gutten han var, sier han.

Samtidig er familien klar over at det fortsatt kan ta lang tid før 24-åringen blir helt frisk igjen.

- Vi aksepterer jo at dette vil ta veldig lang tid. Nå har det gått ett år i dag og vi er realister og innser at han vil bruke lang tid før han er tilbake. Men det er jo en utvikling som er veldig gledelig, sier Vedvik, og fortsetter:

- Vi vet ikke hvor langt han vil komme, men som familie velger vi å våre optimister. Det tror jeg også har mye å si for Robins egen motivasjon. For det er en tøff trening han har vært gjennom, men jeg tror han vil klare det med de riktige folkene rundt seg og ved at vi som familie er der hos ham, sier faren, som forteller at sønnen får besøk fra familien hver eneste dag.

- Var vant til å pushe seg
Han tror det også har hatt mye å si for fremgangen at Robin var en idrettsmann før ulykken skjedde.

- Han trente mye og var vant til å pushe seg, og det får han jo igjen for nå, sier faren, og forteller at Robin nå blant annet trener på staking, såkalt ispigging, fordi han etter planen skal delta noe på Ridderrennet på Beitostølen i april.

- Sunnaas har veldig tro på Robin, de pusher ham og kjører på. De er veldig kreative og gjør det veldig variert så han får trent alle muskelgruppene, sier han.

I tilegg til fysisk trening går dagene på sykehuset med til trening med logoped.

Vedvik sier familien er svært takknemlige overfor både Ullevål Universitetssykehus, Tønsberg sykehus og Sunnaas sykehus, hvor Robin har vært pasient det siste året.

- Vi har møtt veldig mange mennesker dette året som har gjort en fantastisk innsats, og det vi har møtt av helsepersonell er veldig varme, engasjerte og flinke personer, sier han.

Han forteller at familien også har mottatt mye støtte og omtanke fra personer de ikke kjenner, og at de føler seg veldig bra behandlet av media.

- Han tenker ikke på Robin
Før jul ble det tatt ut tiltale mot eieren av bygården som påtalemyndigheten mener isblokken raste fra, mot Bik Bok-gründer og milliardær Kenneth Sandvold.

Sandvold, hans bror og selskapet Sandvold Bolig AS er tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse. Men Sandvold nekter straffskyld, noe som gjør faren til Robin svært provosert.

- Vi skulle ønske at gårdeier i denne saken hadde innsett sitt ansvar. Det gir oss som familie en ekstra påkjenning at vi er nødt til å forholde oss til juridiske spissfindigheter i forhold til ansvaret, Vedvik til Nettavisen

Sandvold har tidligere uttalt at han har medfølelse for Robin, og at han tenker på ham hver dag. Dette har faren ingen tro på.

- Han har sagt mange ganger at han tenker på Robin hver dag, men det tror jeg ikke en dritt på. Han har vist at alt som er viktig er å sørge for at dette skal koste minst mulig penger, og det er rett og slett uanstendig, sier han.

Vedvik synes det er utrolig at det reises tvil om hvor raset kom fra.

- Det at det reises tvil i det hele tatt om hvor dette raset kom fra må jeg innrømme at jeg er litt provosert av. Nå er politiets etterforskning ferdig for lenge siden, og konklusjonen både på den taktiske og tekniske etterforskningen er jo krystallklar. Og når det i tilegg har fremkommet opplysninger om at gårdeier i forkant av ulykken var advart flere ganger om at det var farlig is overhengende på gården hans, og at ulykken kunne vært unngått, må jeg si at det opprører meg veldig mye, sier han.

- Vitner om et kaldt samfunn
Heller ikke gårdeiers forsikringsselskap, Gjensidige forsikring, har faren mye til overs for.

- Her er det ikke snakk om noen erstatningsutbetaling før de ser utfallet av straffesaken. Jeg må si at jeg synes dette er en ganske arrogant og umennekselig behandling. Vi greier oss, men i ett år har vi prioritert å være til stede for Robin, det skulle bare mangle, men det er en kostnad som løper hver eneste dag. Dette vitner om et kaldt samfunn der det er vi som må ta omkostningene, sier faren.

Rettssaken er berammet til 28. juni, og han frykter at det vil bli flere rettssrunder.

- Det jeg skulle ønske var at alt dette var avklart i minnelighet, men her er det tydelig at vi må gå noen runder i retten. Men jeg har tillit til at rettsapparatet behandler dette på en rettferdig måte, sier han.

- Fått nytt perspektiv på ting
Når alt har kommet til alt, sier faren at ulykken har lært ham å sette pris på andre verdier i livet.

- Det er klart at du får en del nye perspektiver på hva som er viktig og hva som er mindre viktig. Så året har vært lærerikt, både for meg som far og helt sikkert for de andre som står Robin nær.

- Det jeg sitter igjen med nå er at vi har gått fra en traumatisk opplevelse og en sorgprosess, til i dag å være veldig takknemlige for at han tross alt har kommet så langt, og at han er tilbake i livet, sier faren.

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra

Kommentarer til denne saken