*Nettavisen* Nyheter.

«Rocknes»-eierne må ut med 90 mill

Bergen tingrett bestemte i går at rederens ansvar for skade på omgivelsene etter Rocknes-ulykken først skal begrenses til 90 millioner.

09.02.06 10:17

Den tragiske Rocknes-ulykken i leden utenfor Bergen kostet ikke bare 18 sjøfolk livet, den griset også til strender med olje opp til flere kilometer fra havariet.

Da rederiet fikk den første regningen fra Kystverket, tok de time-out og begjærte å få satt opp et såkalt begrensningsfond, noe de har anledning til i henhold til sjøloven. Den som fikk jurisdiksjon til å bestemme dette var Bergen tingrett, ettersom den første erstatningssaken kom hit gjennom et søksmål fra Alvøen Kennel.

Begrensingsfondet som setter et tak på eierens ansvar settes etter skipets tonnasje, men det som kompliserte saken ytterligere var hvorvidt Tyskland, hvor komandittselskapet Hans-Jurgen Hartman M/S «Kvitnes» hørte hjemme, hadde sluttet seg til den siste konvensjonen i den internasjonale lovgivningen som regulerer den slags mellom medlemsstater.

Eieren mente at Tyskland ikke hadde gjort det ved forlisets dato, mens Bergen tingrett mente det var datoen for begjæringen om begrensningsfond som var viktig. Hadde rederiet fått rett ville erstatningen ha begrenset seg oppad til 38 millioner, mens det nå ble 90 millioner til å saksøke selskapet for.

Derfor kan Alvøen Kennel, og alle andre som har fått strendene sine griset til, trygt sende inn sine krav i forvissning om at det vil være penger til alle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag