RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rocknes er framme

Sist oppdatert:
BERGEN/OSLO (TV 2 Nettavisen): Dykkere vil trolig ikke kunne ta seg inn i Rocknes før på fredag. Slepet er nå framme ved Ågotnes.

Det tok bare fem timer fra skipet ble dratt av grunn i Vatlestraumen til det var på plass ved Coast Center Base AS ved Ågotnes på Sotra.

- Rocknes blir nå fortøyd inntil en lekter som ligger ved kaia i Ågotnes. Turen har gått i skjønneste orden, og ble gjennomført innenfor tidsperspektivet som ble beregnet, sa informasjonssjef Ole Arvesen i Kystverket til TV 2 Nettavisen tidligere onsdag. Rocknes blir fortøyd ved en lekter som det står en stor kran på. Denne kranen skal kunne benyttes når Rocknes senere blir snudd.

- Nå sikrer vi området med lenser mot et eventuelt oljeutslipp, sier Arvesen.

Det vil ikke bli aktuelt å gå inn med dykkere før fredag.

- Dette er et gravfølge
Med to knops fart beveget Rocknes og 12 - 14 følgebåter seg mot Ågotnes på Sotra tidligere i dag. På Ågotnes skal selve snuoperasjonen skal finne sted.

- Dette går etter planen. Holder vi denne farten er vi framme midt på ettermiddagen, sa Arvesen til TV 2 Nettavisen i formiddag. Han formidlet en svært spesiell stemning som omga Rocknes der hun skled med bunnen i været mot Ågotnes.

- Dette er et gravfølge. Alle båtene går med flaggene på halv stang, sa informasjonssjef Ole Arvesen i Kystverket til TV 2 Nettavisen da slepet var godt i gang onsdag formiddag.

Døde om bord
Fortsatt ligger trolig flere omkomne inne i vraket. 13 personer er savnet etter Rocknes-havariet. På Ågotnes vil dykkere hente ut de døde, men dette lar seg trolig ikke gjøre før fredag.

- Det vil bli en svært vanskelig jobb. Løse gjenstander vil flyte inne i skipet. Det vil være mørkt. I tillegg vil det være svært psykisk belastende for dykkerne å hente ut de døde. Det kan godt hende at ikke alle blir funnet før vi har snudd skipet, sier informasjonssjef Lars Walder i redningsselskapet Smit som leder operasjonen.

Olje er prioritet
Halvparten av følgebåtene utførte selve slepet. Den andre halvparten skulle fange opp eventuell olje som lekker fra skipet. Foreløpig er det ikke registrert oljelekkasje under slepet.

- Slepet er sikret på alle mulige måter. Vi har gjort hva som er mulig å gjøre for å lukke havaristen, sier Arvesen som er om bord i en av båtene som fulgte Rocknes.

Førsteprioritet for redningsselskapet foreløpig er å sikre at ikke olje renner ut av skipet.

- Vi antar at det fremdeles er 400 tonn olje om bord i Rocknes. Førsteprioritet for oss er å hindre at ikke oljen lekker ut og skaper en oljekatastrofe, opplyste Walder.Tar sju timer
Flytteoperasjonen var i utgangspunktet beregnet å ta om lag sju timer.

- Vi går inn for å gjennomføre slepingen i dagslys, men det skal i hvert fall ikke ta mer enn ett døgn, opplyste partene etter et planleggingsmøte mandag.

Skal snus
Vraket ligger nå ved dypvannskaia ved olje- og beredskapsbasen på Ågotnes. Her vil man først hente ut de omkomne og også tømme vraket for olje og ballastvann.

Deretter vil man forsøke å snu Rocknes for å se om skipet kan reddes.

- Hele operasjonen vil ta to til tre uker. For å snu skipet trenger vi to flytekraner i tillegg til kranene ved dypvannskaia, sa Walder tidligere onsdag.

- Hvis vi klarer å snu skipet, kan forsikringsselskapet spare betydelige beløp. Da vil eksperter gå gjennom skipet for å se om det lønner seg å reparere skadene, og ikke vrake skipet, sier skadeansvarlig Christer Guddal til TV 2 Nettavisen.

Han presiserer at forsikringsselskapet Gard foreløpig ikke har fokusert på kostnadene ved Rocknes-ulykken, men å bistå rederiet i de menneskelige sidene ved tragedien.

Ved hjelp av vår web-tv-tjeneste kan du følge slepet underveis. Klikk på lenken øverst til høyre i saken eller under:

Her kan du følge slepet direkte (betaltjeneste)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere