RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rocknes-søster i nestenulykke

Sist oppdatert:
Da styringsmaskineriet falt ut, hadde det Jebsen-eide lasteskipet «Trimnes» kurs rett inn i kaianlegget i Rørvik i Nord-Trøndelag.

Heldigvis lå det en redningsskøyte rett ved.

Hobbyfotograf Bjørn Ove Valå filmet hele seansen da lasteskipet «Trimnes» ved 20-tiden tirsdag plutselig la seg kraftig over til styrbord, med kurs mot kaianlegget foran en fiskefabrikk.

Heldigvis lå redningsskøyta «Harald V» like ved, og kunne komme raskt til unnsetning da «Trimnes» ba om assistanse.

«Trimnes» er en såkalt bulk carrier, akkurat som ulykkesskipet «Rocknes», som også var eid av Reideriet Jebsen. «Trimnes» er en 17.000-tonner, mens «Rocknes» var en 27.000-tonner.

18 mennesker mistet livet da «Rocknes» sank ved Vatlestraumen 19. januar i år.

- Jeg har sett videoen i ettertid og det virker jo som Trimnes er på vei rett inn i brofoten på Nærøysund bro eller inn i en fiskefabrikk som ligger like ved, sier videofotografens far, Bernt Ramnes, til TV 2 Nettavisen.

- Ville rammet kaia
Ifølge en annen kilde TV 2 Nettsavisen har vært i kontakt med, skal det først og fremst ha vært kaianlegget foran fiskefabrikken som lå an til å bli rammet av lasteskipet. Kilden mener skipet trolig ville gått inn i kaia om ikke redningsskøyta hadde vært der.

- Jeg snakket med de der oppe, og det stemmer at de sier de fikk et problem med ror eller styring, og at Harald V gikk inn og assisterte, sier redningsleder Tor Eivind Moss ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til TV 2 Nettavisen.

Harald V gikk, ifølge TV 2 Nettavisens opplysninger, inn i baugen på Trimnes og fikk tvungen skipet fra land. Deretter fikk lasteskipet ankret opp. Dermed ble det som kunne ha blitt nok en ulykke med en Jebsen-båt, avverget.

20 meter fra land
Mannskapet på «Trimnes» fikk etter det TV 2 Nettavisen erfarer, løst opp roret ved å slå av og på styringsmaskineriet

17.000-tonneren er på vei fra Remman i Nord-Trøndelag til Rustad Marmor ved Molde med kalkstein.

Pressetalsmann i Jebsen Management AS, Per Inge Hjertaker, snakket sent tirsdag kveld med både kaptein og teknisk inspektør. Han har følgende beskrivelse av det som skjedde:

På vei ut fra Rørvik sviktet styringa, og «Trimnes» hadde ikke styring i det hele tatt i mellom ett og to minutter. De fikk ikke kontakt med styremaskinen. De slo da full fart bakover, og samtidig var redningsskøyta der og de fikk stanset båten omrking 20 meter fra land, forteller Hjertaker til TV 2 Nettavisen.

Ingen forklaring
Ifølge pressetalsmannen mener kapteinen at de kunne klart å stoppe skipet på egenhånd.

Alt skal nå være i orden med styringsmaskineriet og båten er vel ute på havet. Skipper, inspektør og mannskap har ikke greid å finne ut av hva som skjedde.

- Vi har ingen forklaring, det er ikke funnet noen teknisk svikt bekrefter Hjertaker.

Båten vil bli sjekket nærmere når den er fremme ved Molde, lover Jebsen-talsmannen.

- Vi må finne ut hva som er bakgrunnen, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere