Gå til sidens hovedinnhold

Rødgrønn strid om matmomsen

Ap-nestleder Helga Pedersen åpner for å innføre full moms på matvarer og gi skattelettelser til lavtlønte i stedet. Senterpartiet raser mot forslaget.

- Vi ønsker en debatt om momssystemet. Ett av eksemplene er den halve momssatsen på mat. Vi spør oss om det er riktig å subsidiere de velståendes kosthold, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun leder Arbeiderpartiets programkomité, som nå starter debatten om hva slags skattepolitikk partiet skal gå til valg på i 2009.

- Dersom hensikten er mer rettferdig fordeling, så er det lett å finne støtteordninger som fungerer bedre enn lavere moms, heter det i Ap-notatet som nå sendes ut til medlemmene.

Ap diskuterer derfor om det er riktigere å innføre full moms på mat og i stedet øke minstefradraget i inntektsskatten. Det vil gi skattelettelser for lavtlønte.

Vil ta omkamp
Det ble innført halv moms på matvarer i 2001. Redusert matmoms ble presset fram av Senterpartiet, for Ap mente i utgangspunktet at momsen burde være lik for alle varer og tjenester. Nå er den generelle momssatsen på 25 prosent, mens det betales 14 prosent moms for matvarer.

Overfor ANB tar nå toneangivende Ap-folk underhånden til orde for en omkamp. AUF-leder Martin Henriksen sier rett ut at det bør bli full moms på mat.

- Det tror jeg er en god idé, forutsatt at staten gir disse inntektene tilbake i form av skattelettelser for de lavtlønte, sier Henriksen. Han mener at den halverte matmomsen ikke fikk den ventede effekten.

- Ap må være villig til å ta noen radikale grep i skattepolitikken for på den måten å kunne omfordele bedre, sier Henriksen.

Virker ikke
AUF-lederen får følge av finanspolitiker Rolf Terje Klungland i Arbeiderpartiet, som mener at ordningen med halv matmoms har spilt fallitt.

- Matvarekjedene har stukket av med mellomlegget. Derfor bør staten heller kreve inn full moms på mat og så gi dette ut igjen mer målrettet til de lavest lønte. Momsreformen ble oppfattet negativt, for det skaper fortsatt problemer å ha forskjellig moms på hamburgeren som spises inne og den som fortæres i bilen utenfor spisestedet, sier Klungland.

Avgiftspolitisk talsmann i Ap, Torgeir Micaelsen, er derimot litt rundere i kanten.

- Full moms på matvarer har vi ikke tatt stilling til, men det er et interessant innspill. Generelt stiller jeg meg positiv til å diskutere alle forslag som omfordeler bedre, og dette kan være et slikt tiltak, sier Micaelsen.

Rød klut i Sp
Senterpartiet vil se det som en krigserklæring dersom Ap tar omkamp på den halve matmomsen.

- Det vil i tilfelle bli en komplisert sak for Senterpartiet, sier Sp-nestleder Lars Peder Brekk.

- Det blir en viktig sak for Sp å beholde halv moms på matvarer. Hovedbegrunnelsen vår er at dette er et håndslag til barnefamilier og grupper som bruker mye av det de har å rutte med til mat, sier Brekk. Han er også opptatt av å fokusere på norsk og sunn mat.

- Derfor bør vi differensiere momssystemet enda mer, slik at for eksempel sukkerholdig mat straffes mens vi går ytterligere ned på satsen for frukt og grønt, sier Brekk.

- Samtidig er vi enig med Ap i at vi må få en bedre fordelingsprofil på skatten og gi lettelser i bunnen. I stedet for å henge seg opp i momsen bør Ap være villig til å skjerpe inntektsskatten for inntekter over 500.000 kroner, sier Brekk. (ANB)

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene