Rødgrønt løft for vindkraft

Foto: Herskedal, Kjell (SCANPIX)

Både SV, Sp og Ap lover betydelig satsing på vindkraft og annen fornybar energi de neste fire årene.

Det går fram av programforslaget til Ap og de vedtatte programmene til SV og Sp.

- Det er lovende at alle de rødgrønne partiene forplikter seg til en kraftig satsing på fornybar energi. Jeg er spesielt glad for løftene om økte bevilgninger til vindkraft, sier Senterpartiets energipolitiske talsmann Erling Sande til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Blir enige
- Regjeringen har fått berettiget kritikk for manglende satsing på vindkraft. Hvis Ap nå skjerper tonen, slik programforslaget bærer bud om, så kan det bli et stort løft for fornybar energi i neste stortingsperiode. Jeg regner med at dette skulle være grei skuring i forhandlinger om en ny Soria Moria-erklæring etter en ny valgseier, sier Sande.

Han har merket seg at Ap nå lover å bygge ut bioenergi til «opp mot det dobbelte av dagens nivå i 2020».

Mer vindkraft
- Men viktigst er det nok at Ap nå vil ha «en betydelig økning» av bevilgninger til vindkraft og andre fornybare energikilder, sier Sande.

Ap ønsker videre å etablere et storstilt og langsiktig forskningsprogram for fornybar energi, og her er offshore vindkraft spesielt nevnt. Partiet mener at havbasert vindkraft kan bli et nytt stort satsingsområde for Norge, og det er Erling Sande helt enig i.

Statlig selskap
Senterpartiets landsmøte vedtok nylig at det bør opprettes et statlig selskap for å få fart på vindkraftutbyggingen i Norge.

- Vi vil opprette et «Statvind» som skal være en motor i forskning, utvikling og kommersialisering av vindkraft både på land og til havs, sier Sande.

Han mener det ligger et kjempestort potensial i offshore vindkraft med vindmøller på flytende konstruksjoner.

- Offshore vindkraftanlegg vil være store og dyre. Derfor trenger vi å bruke statlig kapital på dette området. Jeg ser for meg at «Statvind» kan stå for prosjekter alene eller i samarbeid med private og offentlige aktører, sier Sande.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.