Røkke slaktes på børsen

Foto: Montasje (Scanpix)

Røkke og Stoltenbergs felleseide selskap stuper i verdi.

12.08.10 10:09

Aker Solutions rammes hardt etter skuffende resultater i andre kvartal. Selskapet har den kjente finansmannen Kjell Inge Røkke og staten som dominerende eiere.

Ved åpningen på Oslo Børs forsvant verdier for rundt 1,5 milliarder kroner, etter at investorene sendte aksjekursen ned 6,8 prosent til 76,50 kroner.

Her kan du følge Aker Solutions på børsen

Svakere enn ventet
Årsaken til det store fallet er at Aker Solutions ikke leverte resultater som investorene hadde ventet. Aker Solutions resultater for andre kvartal 2010 viser en omsetning på 11,9 milliarder kroner og et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 951 millioner kroner. Det rene driftsresultatet ble 732 millioner kroner, mot 963 millioner kroner året før. Her hadde analytikerne ventet et resultat på 820 millioner kroner.

Resultat før skatt havnet på 640 millioner kroner i andre kvartal 2010, mot 981 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge Reuters var det ventet et resultat på 699 millioner kroner.

Til tross for noe usikkerhet i markedet var ordreinntaket for kvartalet 15 milliarder kroner, som gir en total ordrebok på 60,3 milliarder kroner.

- Dette er en sterk ordreinngang og ordrereserve som vil gi oss økt forutsigbarhet fremover. Forretningsområdet Energy Development & Services (ED&S) hadde særlig god ordreinngang, som sikrer et godt basisvolum for forretningsområdets vedlikeholds- og modifikasjonsvirksomhet (MMO) de neste årene, skriver Øyvind Eriksen, arbeidende styreformann i Aker Solutions, i en melding.

Vil dele selskapet
Aker Solutions vil dele opp selskapet i en oljedel og entreprenørdel, som er det gamle Trafalgar House-selskapet. Sistnevnte vil nå operere uavhengig av oljedelen.

- Som ledd i den nåværende strategiprosessen fortsetter Aker Solutions arbeidet med å rendyrke og ekspandere forretningsområdet Process & Construction (P&C). Forretningsområdet vil i fremtiden være uavhengig og operere under et eget merkenavn. Arbeidet med å skille P&C ut fra vår olje- og gassvirksomhet går fremover som planlagt, opplyser Eriksen i meldingen.

Selskapet opplyser videre at jobben med å finne en ny toppsjef, etter at Simen Lieungh ble fjernet, vil ta tid.

Det var rett før sommeren at det ble klart at Lieungh, etter 22 år i selskapet som konsernsjef, sluttet på dagen.

Les mer: Forlater Røkke på dagen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.