RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LITE IMPONERT: Kjetil Rolness kommer med kritikk til Ingunn Solheim og Debatten på NRK etter torsdagens program om innvandring og integrering.
LITE IMPONERT: Kjetil Rolness kommer med kritikk til Ingunn Solheim og Debatten på NRK etter torsdagens program om innvandring og integrering. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)NRK

Rolness: - Legg ned NRKs Debatten!

Sist oppdatert:
Kjetil Rolness mener Debatten på NRK bør legges ned, og kaller det et fullstendig mislykket konsept.

Det var i går kveld at Kjetil Rolness luftet sin store frustrasjon på sin egen Facebookside etter å ha sett på Debatten på NRK under tema innvandring og integrering.

«LEGG NED "DEBATTEN" PÅ NRK1. Det er et fullstendig mislykket konsept. En ting er at selve diskusjonene holder et langt lavere nivå enn NRKs mer "profesjonelle" politiske debattprogrammer på radio - Dax 18 og Politisk kvarter. Men da skulle man jo tro at TV ville legge seg på en folkelig og pedagogisk linje. Men nei. "Debatten" fungerer om mulig enda dårligere som folkeopplysning », skriver Rolness.

(Artikkelen fortsetter under.)

Forvirret fra første stund

Han påpeker videre at kveldens tematikk er noe han kan litt om, men beskriver hvordan han følte seg svært forvirret fra første til siste stund, og spør samtidig om ikke andre seere følte det samme.

«Programleder Ingunn Solheim introduserte emnet slik: "I kveld diskuterer vi om det er realistisk å integrere alle flyktningene, slik både ekspertene og politikerne tror og vil." Hva?»

Rolness mener denne problemstillingen blir nærmest absurd da det ikke kan være et eneste menneske i Norge som tror det er realistisk å integrere alle innvandrere, noe han begrunner med dette:

«Fordi flyktninger er en spesiell type innvandrere med særlig lave kvalifikasjoner, fra særlig fattige land, og stiller svakt på et avansert arbeidsmarked som det norske.»

- Vi har invitert Kjetil Rolness til Debatten utallige ganger, og det er hans ansvar å stille opp, ikke bare skrike ut gjennom Facebook, sier debattredaktør i NRK, Kyrre Nakkim til Nettavisen.

Nakkim påpeker at de kjørte en utelukkende faktabasert sending, noe han forklarer at seerne har uttrykt et ønske om.

Les også: Sylvi Listhaug til angrep på norske medier

Opptatt av fakta

- Det er utrolig vanskelig å holde seg nøytrale når det kommer til et betent tema som innvandring og integrering, og derfor inviterte vi nettopp folk som er svært opptatt av fakta, understreker Nakkim.

En av deltakerne under torsdagens Debatten var den svensk-kurdiske sosialøkonomen, Tino Sanandaji. Rolness mente her at Solheim ikke greide å presentere hans virke og perspektiv på noen vettug måte, og reagerte på at hun sa at han hadde laget "sitt eget Brochmann-utvalg".

Sanandaji selv virker svært fornøyd med sammenligningen og skriver på sin egen Facebookside:

« Gøy at programlederen kaller boken Massutmaning min egen lille Brochmannutredning»

(Artikkelen fortsetter under innlegget)

Da programeleder Ingunn Solheim dro inn Erling Holmøy og Grete Brochman i debatten, som Rolness mener først og fremst var der for å presentere Brochmann 2- utvalget, men som da ble bedt om å vise fram en graf over tre scenarier for fremtidig nettoinnvandring, ble han ytterligere frustrert.

Les også: Alle foredragene fra konferansen om innvandring og ytringsklima

Pute-TV

«Heller ikke her kom det viktigste poenget fram: Hvor høy innvandringer vi har til Norge i årene som kommer, er 100 prosent et POLITISK valg, som handler om grensekontroll, terskelen for asylinnvilgelse, regler for familiegjenforening, osv. Slik det framsto på TV, virket det som en værprognose.»

Innvandringsdeabtten ble heller ikke meningsfull i følge Rolness. Eksperter ble ikke introdusert korrekt, urelevante eksempler på hvem det er verdt å bruke integregingspenger på ble brukt, og det hele ble avsluttet med behovet kutt i velferden. Der hadde Nrk hentet inn Bjarne Brøndbo på video fra Namsos.

«Og hele veien opptrer Solheim som en programleder i et ungdoms-TV-program, med heftig mimikk og "naive", omtrentlige spørsmål, de aller fleste ledende. Det nærmer seg pute-TV. Og det er svakt og uforståelig at landets største journalistiske organisasjon, som vi alle er nødt til å betale for, ikke er i stand til å lage et debatt-konsept på TV som opplyste mennesker kan ha nytte og glede av. Nå er det bare: Viktig debatt - lytt på radio!», avslutter Rolness i sitt innlegg.

Får kritikk uansett

Debattredaktør Nakkim kan fortelle at mesteparten av kritikken de fikk etter sending var fra venstresiden, men ikke noe handlet om at de virket useriøse.

- Når det kommer til denne tematikken får vi kritikk nesten uansett hva vi gjør, men at Rolness ikke liker måten Ingunn Solheim formulerer seg på , eller hennes utgangspunkt i debatten får være på han, sier han og legger til:

- Jeg er usikker på hans eget presisjonsnivå når det kommer til denne kritikken, og håper den blir mer faktabasert fremover.

Les også: Sylvi Listhaug til angrep på norske medier

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere