RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Romfarerens norske tante i skyene

Foto: Arne Lutro/Nettavisen
Sist oppdatert:
Tanta i Oslo leste eventyr om universet. 40 år senere blir norsksvenske Christer Fuglesang selv skutt ut i rommet.

HOVSETER (Nettavisen): Om få timer - klokken 03.38 natt til fredag norsk tid - skal norsksvenske Christer Fuglesang (49) etter planen bli skutt ut i verdensrommet. Torsdag formiddag er det imidlertid store sjanser for at været ødelegger for den planlagte oppskytingen.

Hjemme på Hovseter i Oslo sitter tanta hans, Inger Mossin. På veggen har hun bilde av Christer i NASAs romdrakt, med en personlig hilsen til tanten skrevet på.

Snakker norsk
Inger har tilbrakt mye tid med nevøen sin. Da Christer var liten, ferierte familien hans sammen med Ingers familie på en hytte i Valdres.

Der koste Christer, søstera hans og nevøene seg, sommer som vinter.

- Christer føler seg norsk. Når han er i Norge, forsøker han å snakke norsk, forteller Inger Mossin til Nettavisen.

Det er altså ikke bare det at faren er norsk, som gjør at Christer har med et norsk flagg når han drar på sin etterlengtede ferd ut i rommet.

«Reisen til månen»
Om sommeren badet barna i ferskvann, bygde båt og klatret i trær. Vinterstid gikk de på ski.

Inger viser fram et sort-hvitt bilde av Christer og sønnen Frederik. Christer er knappe to år gammel der han sitter i sofaen sammen med fetteren sin.

- Jeg lot barna utforske ting på egen hånd. De var veldig glad i steiner og jeg pleide å fortelle dem hva slags stein de hadde funnet.

Da kvelden kom, tok tante Inger fram eventyrboka og leste historier om universet.

- Ikke kom og fortell meg at 15-åringer ikke lytter når tante leser høyt, sier hun bestemt.

- Gjorde Christer det?

- Ja, han og de andre store barna. Hvis jeg leste for minstemann, kom de og satte seg ned sammen med oss og lyttet. Da leste jeg fortellinger som «Reisen til månen» for dem.

Vraket
Det var i 1992 at Christer Fuglesang og fem andre astronauter ble tatt opp ved den europeiske romorganisasjonen ESA. Tante Inger kan røpe hva som gjorde at Christer vant i konkurransen med en rekke andre håpefulle.

- Christer og noen kamerater seilte over Atlanteren i en båt som Christers far hadde bygd. Slik beviste han at han kunne være tett innpå andre mennesker i lang tid. Det var en av de tingene som gjorde at Christer ble plukket ut, sier hun.

Noen år før Christer kom til ESA, gikk det fryktelig galt på en av romferdene. 28. januar 1986 ble romfergen Challenger skutt ut. 73 sekunder etter oppskyting gikk romfergen i oppløsning. Alle de sju astronautene om bord omkom.

- Ulykken gikk fryktelig inn på Christer. Han kjente flere av astronautene som døde, forteller Inger.

Fuglesang var backupmannskap under romferden til romstasjonen «Mir» i 1995. Ifølge tante Inger skulle han ha vært med på selve ferden, men ble forbigått av en tysker.

- Tyskland betalte mer til ESA enn det Skandinavia gjorde, og deres astronaut ble derfor plukket ut i stedet, sier Inger.

- Hva syntes Christer om å bli vraket til fordel for en tysker?

- Han var skuffet, så klart!

Ut i rommet
Når romfergen «Discovery» etter planen drar ut på den tolv dagers romferden til romstasjonen ISS i natt, blir Christer den første skandinaver i verdensrommet.

Tante Inger er ikke det minste nervøs.

- Nervøs, nei! Jeg er ikke det minste nervøs, men moren hans er det, sier hun.

Underveis til romstasjonen ISS er det Christers jobb å iføre seg romdrakt og reparere dersom varmeplatene på romfergekroppen faller av.

På stuebordet har Inger liggende et ferskt ukeblad med TV-program. Direktesendingen fra oppskytingen på svensk TV1 klokken 02.55 natt til fredag er ringet inn med kulepenn.

- Har du bidratt til Christers interesse for verdensrommet?

- Ja, det tror jeg, svarer tanten. - Jeg fortalte dem alt jeg viste. Og jeg skammer meg den dag i dag for at jeg lærte ham og de andre barna at det finnes ni planter.

- Fordi det nylig ble avslørt at Pluto ikke er en planet og at det derfor kun er åtte totalt?

- Ja, nemlig!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere