*Nettavisen* Nyheter.

Rønne ble luksusbolig

Foto: JARL MORTEN ANDERSEN (Sarpsborg Arbeiderblad)

Den første svindleren er dømt i tidenes største banksvindelsak i Norge. Mannen sto blant annet bak verdiboomen på denne rønna.

19.10.10 08:23

En 35 år gamle mannen fra Østfold er den første som er dømt i det som trolig var norgeshistoriens største banksvindelsak. Siden 2006 har politiet mottatt 65 anmeldelser fra fem ulike banker i Østfold. Over 30 personer har vært siktet i svindelen der flere banker har blitt lurt til å utbetale tilsammen over 100 millioner kroner.

Ovenfor ser du et av husene som 35-åringen var innvolvert i. Rønna, som hverken inneholder bad eller toalett, fikk en verdiøkning fra 650.000 kroner til 2,7 millioner kroner uten å ha blitt pusset opp i mellomtiden.

Politiadvokat Nils Vegard sier til Nettavisen at sakene mot flere av personene er henlagt, og at det også kan bli snakk om flere henleggelser i saken.

Fokuserer på storfiskene
- Det er en rekke husskjøpere i denne saken som synes å ha et mer begrenset ansvar, men som også har formell status som siktet eller mistenkt. Mange av dem synes å ha blitt lurt selv, sier Vegard.

Politiadvokaten sier at påtalemyndigheten nå fokuserer på sakene mot 12 til 14 personer som man mener er sentrale i saken.

- Vi har sterke beviser mot flere personer i denne saken, sier Vegard. I tillegg til store mengder dokumenter som knytter personer til svindelen, har minst to personer lagt kortene på bordet overfor politiet. Blant disse er familiemedlemmer til 35-åringen som nå er dømt i Moss tingrett.

Der innrømmet han å ha deltatt i fire ulike huskjøp og -salg i Fredrikstad og Sarpsborg. 35-åringen skal sammen med blant annet sine brødre ha fått ut millionene som lån med pant i eiendom. Disse eiendommene har blitt kjøpt billig. Verdiene har deretter blitt blåst opp.

- Vi fremmer nå en tilståelsesdom for Moss tingrett der en mann er siktet for grovt uaktsomme bedragerier. Vedkommende jobbet i et eiendomsselskap. Det foreligger fire saker der han helt åpenbart skrev ut verdivurderinger på eiendommer som var alt for høye, sier Vegard. Denne mannen har også lagt kortene på bordet.

- Organisert kriminalitet
De innvolverte personene er fra Tyrkia og det tidligere Jugoslavia. Gjennom ulike selskaper i bygge- og boligmarkedet, og i restaurantbransjen, har de tatt opp lånene. Politiadvokat Nils Vegard, som har aktorert saken, har etterforskningen vært omfattende. Norsk politi har fått bistand blant annet fra sine kolleger i Sverige og Tyskland i etterforskningen av saken.

- Dette er organisert kriminalitet og svært profesjonelt utført, sa Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon til Nettavisen da svindelsaken ble avslørt og politiet gikk til aksjon i 2009.

Les: Millionsvindel mot norske banker

35 åringen er dømt til et års fengsel. Seks måneder av disse gjøres betinget. Samtidig må han betale 1,4 millioner kroner. Han har i følge dommen hatt en underordnet rolle, og skal ha tjent cirka 400.000 kroner på millionsvindelen. Politiet mener at hans brødre har hatt langt mer sentrale roller i svindlerligaen.

«Siktedes rolle har vært underordnet. Han har medvirket ved tre av salgene som fiktiv selger og oppgitt feilaktige beløp i kjøpekontraktene. Han ble anmodet om dette av sin bror. Siktede har således ikke hatt egne økonomiske interesser knyttet til tre av salgene» står det i dommen i følge Fredrikstad Blad.

Fordi mannen la kortene på bordet, og har dermed bidratt sterkt til å oppklare saken, så har han fått en mild dom i Moss tingrett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.