*Nettavisen* Nyheter.

Røpet hemmelig adresse til TV 2

Foto: (TV 2)

1300 personer lever med hemmelig adresse i Norge. Se hvor lett det er å finne dem. Video.

30.04.07 10:47

Hemmelig identitet er ikke nok for å beskytte dem som trenger det. Da TV 2 utga seg for å være en kvinne med hemmelig adresse fikk vi opplyst adressen i fire av fem tilfeller. Offentlige og private institusjoner lekker disse opplysningene.

TV 2 fikk låne personnummeret til en kvinne med hemmelig adresse, for å se om den er trygg når vi ringer til private og offentlige instanser.

Uten problemer
Personnummeret har også kvinnens voldelige eksmann. Hvis han får en kvinne til å ringe for seg, kan han få ut de samme opplysningene som vi gjorde.

Ved strømselskapet Fortum fikk vi opplyst kvinnens hemmelige adresse, uten problem. Vi spilte av lydopptaket med adressen for administrerende direktør Erik Jansen.

- Dette viser at systemet i dag ikke er tilrettelagt for å håndtere hemmelige adresser, sier han.

Og strømselskapet lover nå å endre rutinene etter at TV 2 tok kontakt.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo her

- Vi vil gjøre det vi kan for å sørge for at mennesker med behov for hemmelig adresse blir ivaretatt på best mulig måte hos oss, sier Jansen.

Til og med hos offentlige etater, der de har system for slike saker glipper det etter litt overtalelse.

TV 2: - Hva slags kontonummer har du sendt det til?

Saksbehandleren: - Det står at det er fortrolig adresse. Så jeg tør nesten ikke utgi noen ting jeg nå, sier den ene saksbehandleren.

TV 2: - Men du kan ikke si hvor den siste utbetalingsblanketten er sendt da?

Deretter får hun opplysningene uten problemer.

TV 2 ringte totalt til fem instanser, kun hos kvinnens bank ble vi stoppet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Håpløst dårlig sikkerhet
Human Rights Service arbeider for å hjelpe kvinner med hemmelig identitet. De er ikke overrasket over resultatet i TV 2s test.

- Det viser at sikkerheten for barna og kvinnene er håpløst dårlig, sier Hege Storhaug i Human Rights Service til TV 2 Nyhetene.

Ove Skåra ved Datatilsynet mener det er enhver bedrift og offentlig etats eget ansvar å foreta risikovurderinger. En tilsynelatende uskyldig opplysning som for eksempel en adresse, kan bli alt annen enn ufarlig dersom den kommer i feil hender.

- De bør se hva slags personopplysninger de behandler, og hva slags risiko de kan bli utsatt for. Det skal alle gjøre, sier Skåra.

- Må gå grundig til verks
Over 1300 personer i Norge lever på hemmelig adresse. Tallet har vært stabilt de siste 4 årene.

De har bedt Staten om beskyttelse, men TV 2s ringerunde viser at systemet langt fra er sikkert. Sensitiv informasjon er bare ett tastetrykk unna, for kundebehandlere.

- Informasjonen er veldig lett tilgjengelig. Dermed går det så fort, at man ikke stiller de kritiske spørsmålene til hva begrunnelsen er for å få ut opplysningene, sier Skåra.

Nå krever Human Right Service at personer på hemmelig adresse skal få den beskyttelsen de har krav på.

- Myndighetene må gå grundig til verks nå, for å komme til bunn i denne materien. Det må utarbeides optimale sikkerhetsrutiner rundt kvinner på flukt, sier Storhaug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.