RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rosén med ny ammunisjon

Sist oppdatert:
Tidligere sanitetsjef generalmajor Leif Sverre Rosén møter i uniform og nye brev som han mener vil frikjenne ham under dagens høring på Stortinget.

- Jeg går med hevet hode. Nå er jeg opptatt av å få fram sannheten, sa Rosén til Nettavisen tirsdag kveld.

Onsdag klokken 12 legger han fram dokumenter for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som han mener viser at han har gjort alt han kunne for å bedre legedekningen i Afghanistan.

Blant annet har av Roséns etterfølger, fungerende sanitetssjef Dag Hjelle, skrevet et brev som går langt i å frikjenne Rosén for påstandene om inaktivitet og ansvarsfraskrivelse i Forsvarets kirurgkrise.

Det ble sendt til forsvarssjef Sverre Diesen en av de siste dagene i november i år, etter at forsvarssjefen bad om en nærmere utredning av Roséns aktivitet i legekrisen, skriver VG Nett.

Med ikke mindre enn 28 vedlegg som dokumentasjon, viser Dag Hjelle hvordan Forsvarets Sanitet har kommet med en rekke forslag om hvordan kirurgdekningen i Afghanistan kunne forbedres.

Se høringen direkte her fra klokka 12.

I Stortinget møter Rosén forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og forsvarssjef Sverre Diesen. Rosén synes daværende sjef for Fellesoperativt hovedkvarter, Jan Reksten, også burde vært innkalt til høringen.

- Jeg synes det er underlig at ikke sjef for Fellesoperativt hovedkvarter, er innkalt. Jeg vet at han og jeg har hatt et godt samarbeid, sier Rosén.

Reksten trakk seg fredag fra sin stilling etter at Økokrim har siktet ham for korrupsjon.

Se video der han forklarer hvorfor han trekker seg:

197888

- Ren oppsigelse
I november sa Rosén til VG at han ble truet til å skrive under på en avtale som fratok ham jobben. Det skjedde et par måneder etter at han gikk ut og sa at han ikke ville sende sin egen sønn til Afghanistan på grunn av legemangelen.

Uttalelsen skapte sinne hos Forsvarsdepartementet, men både forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjef Sverre Diesen har avvist at uttalelsen hadde noen med avtalen å gjøre.

I avtalen forplikter også Rosén seg til å aldri uttale seg om Forsvaret.

- Jeg er opptatt av den avtalen, og prosessen som førte til at avtalen kom i stand. Det er jo ikke annet enn en ren oppsigelse, sier Rosén.

- Stoppet i departementet
Sverre Diesen har sagt at manglende legeberedskap i Afghanistan var grunnen til at avtalen kom i stand. Dette vil Rosén tilbakevise.

- Jeg tror alle og enhver vil gjennomskue et sånt argument. Vi har forsøkt i årevis med lønns- og forsikringsvilkår uten at vi har deltatt i forhandlingerr med Legeforeningen. Prosessen har stoppet i forsvarsledelsen, sier Rosén.

Rosén er formelt i studiepermisjon fram til neste sommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere