RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Roser kaptein for ilandkjøring

Foto: Geir Remme/Remme Fotobyrå
Sist oppdatert:
- Det er en forferdelig opplevelse å komme i 20 knop og ikke kunne gjøre noe, sier HSD-kaptein Jan Nessa. Nå får han ros for å ha kjørt HSD-båten «Baronessa» på land.

Både politiet og HSD roser kaptein Nessa på hurtigbåten «Baronessa» som havarerte mandag kveld. Trolig unngikk han en større katastrofe ved å kjøre i land på riktig sted.

- Ideelt sted
- Akkurat der båten gikk i land, er den eneste strandlinjen i nærheten. Slik sett er stedet «ideelt» hvis man først skal kjøre i land i området, sier politiførstebetjent Stig Dagfinn Tveiten ved Kvinnherad lensmanns kontor til TV 2 Nettavisen.

Nessa sier til nettutgaven av Bergens Tidende at han opplevde hendelsen som « forferdelig», men sier at han er glad for at det gikk bra.

- Det er en forferdelig opplevelse å komme i 20 knop og ikke kunne gjøre noe. Jeg forsøkte å sikte meg inn mot stranden, så det ble en relativt myk landing, sier han til bt.no.

- Tok fem sekunder

Kapteinen sier han hadde svært kort tid på seg for å reagere da motoren sviktet.

- Vi hadde en fart på mellom 23 og 25 knop, og da jeg merket at systemet hang prøvde jeg reservesystemet, men det virket heller ikke. Da hadde jeg ikke nok tid til å starte det manuelle systemet, sier Nessa til TV 2.

- Det tok om lag fem sekunder før jeg skjønte at systemet ikke virket til vi sto på land. Det var ikke nok tid til å slå på det manuelle systemet.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende, sier han til TV 2.

Kunne blitt langt alvorligere

Politiførstebetjenten sier det er helt klart at skadeomfanget kunne ha vært langt alvorligere om båten hadde kjørt inn på land et annet sted i nærheten.

- Alt i alt har kapteinen gjort en velig god innsats, både ut i fra situasjonen og skadeomfanget på passasjerer og båten, sier Tveiten.

Politiet opplyser at det ikke er mistanke om promille i saken.

Fem lettere skadd
Det var ved 22.30-tiden mandag kveld at HDSs hurtigbåt gikk på grunn på Halsnøy i Kvinneherad.

Bakgrunnen for grunnkjøringen var at kapteinen mistet motorkraften like før han skulle legge til kai.

Det hele endte med at kapteinen valgte å styre båten rett mot land. Da alt var over stod hele båten på land.

Totalt var det 18 personer om bord, 14 passasjerer og et mannskap på fire personer.

Ifølge HSD fikk tre passasjerer og to av mannskapet lettere skader.

- Disse fikk førstehjelp av ambulansepersonell som var på stedet. En av mannskapet er innlagt til observasjon ved Stord Sjukehus med ribbeinsbrudd, opplyser HSD.

Fraktet til båtbyggeri
Også HSD roser kapteinen.

- Kapteinen har trolig blitt tvunget til å føre båten mot land der det fikk minst alvorlige konsekvenser, sier informasjonssjef Arild Sondre Sekse i HSD til TV 2.

HSD opplyser til TV 2 at de vil begjære sjøforklaring etter hendelsen.

«Baronessa» var på vei fra Bergen til Stord da ulykken skjedde.

HSD opplyser at båten ved 03-tiden ble løftet av grunnen og ble transportert til Oma Båtbyggeri på Leirvik. Der var båten på plass ved 05-tiden.

- HSD sin granskingsgruppe vil foreta tekniske undersøkelser av båten og gjennomføre nye samtaler med mannskapet i løpet av tirsdagen, heter det i en pressemelding fra HSD.

Her kan du lese mer om hendelsen på HSDs hjemmeside

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere