RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rot og tull med Devold

Etter refs fra statsminister Kjell Magne Bondevik demper Stortinget seg i vingeklippingen av forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Kontrollkomiteen ville først frata Krohn Devold alt ansvaret for salg av Forsvarets eiendommer.

Men dette er moderert noe i den endelige innstillingen fra komiteen.

- Hun får ikke selge eiendommer til private, sier saksordfører Kjell Engebretsen (Ap).

Dermed beholder Krohn Devold muligheten til å selge Forsvarets eiendommer til stat og kommune.

Engebretsen begrunner dette med at det ikke er like ille hvis Forsvaret skulle finne på å gi bort millioner av kroner i forbindelse med et salg til stat og kommune, som at private får millioner med på kjøpet, slik tilfellet var i Lista-skandalen.

Politisk kontroll
Kontrollkomiteen foretar likevel en uvanlig sterk inngripen i statsrådens myndighet. Heretter må Krohn Devold gå til Kongen i statsråd med salg av forsvarseiendommer til private. Deretter må salg til private godkjennes av Stortinget.

- Forsvarsministeren hadde den politiske kontrollen, men overlot den til Forsvarsbygg. Nå tar vi tilbake den politiske kontrollen igjen, sier Aps saksordfører.

Originalt
Engebretsen er enig i at Stortingets vingeklipping av forsvarsministeren er høyst uvanlig.

- Vedtaket er originalt, fastslår han.

Men etter at Bondevik satte Stortinget på plass ved å gi klar beskjed om at enten så har man tillit til en statsråd, eller så reiser man mistillitsforslag mot statsråden, er Engebretsen nøye med å understreke at Stortinget fortsatt har tillit til Krohn Devold.

- Dette er ikke et spørsmål og tillit eller mistillit. Det handler bare om at det er rot og tull, og at man ikke gjør jobben sin administrativt, sier han.

- Men kan man ha en statsråd som er fratatt myndighet på denne måten?

- Det må være opp til statsministeren å vurdere om denne typen forhold er noe regjeringen kan leve med, sier Engebretsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere