*Nettavisen* Nyheter.

Rot og tull med Devold

Etter refs fra statsminister Kjell Magne Bondevik demper Stortinget seg i vingeklippingen av forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Kontrollkomiteen ville først frata Krohn Devold alt ansvaret for salg av Forsvarets eiendommer.

Men dette er moderert noe i den endelige innstillingen fra komiteen.

- Hun får ikke selge eiendommer til private, sier saksordfører Kjell Engebretsen (Ap).

Dermed beholder Krohn Devold muligheten til å selge Forsvarets eiendommer til stat og kommune.

Engebretsen begrunner dette med at det ikke er like ille hvis Forsvaret skulle finne på å gi bort millioner av kroner i forbindelse med et salg til stat og kommune, som at private får millioner med på kjøpet, slik tilfellet var i Lista-skandalen.

Politisk kontroll
Kontrollkomiteen foretar likevel en uvanlig sterk inngripen i statsrådens myndighet. Heretter må Krohn Devold gå til Kongen i statsråd med salg av forsvarseiendommer til private. Deretter må salg til private godkjennes av Stortinget.

- Forsvarsministeren hadde den politiske kontrollen, men overlot den til Forsvarsbygg. Nå tar vi tilbake den politiske kontrollen igjen, sier Aps saksordfører.

Originalt
Engebretsen er enig i at Stortingets vingeklipping av forsvarsministeren er høyst uvanlig.

- Vedtaket er originalt, fastslår han.

Men etter at Bondevik satte Stortinget på plass ved å gi klar beskjed om at enten så har man tillit til en statsråd, eller så reiser man mistillitsforslag mot statsråden, er Engebretsen nøye med å understreke at Stortinget fortsatt har tillit til Krohn Devold.

- Dette er ikke et spørsmål og tillit eller mistillit. Det handler bare om at det er rot og tull, og at man ikke gjør jobben sin administrativt, sier han.

- Men kan man ha en statsråd som er fratatt myndighet på denne måten?

- Det må være opp til statsministeren å vurdere om denne typen forhold er noe regjeringen kan leve med, sier Engebretsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.