*Nettavisen* Nyheter.

Rotte hos Folkehelsa

De ansatte i Folkehelsa må ha med seg matpakke på ubestemt tid. Kantina deres har nemlig fått rottebesøk og er stengt inntil videre.

For et par dager siden ble smittejegernes egen kantine stengt på grunn av rotteplage. Et velvoksent beist ble sett i fullt firsprang over gulvet, og håndfaste etterlatenskaper viser at observasjonen ikke var fri fantasi.

- Hittil har vi ikke fått has på rotta. Men vi har skjerpet kampen, forsikrer divisjonsdirektør Hans Jacob Kalnæs ved Folkehelseinstituttet i Oslo overfor NTB.

Ikke første gang
Kalnæs røper at det ikke er første gang helseinstitusjonen har hatt besøk av rotte. I den senere tida har det flere ganger blitt rapportert om gnagere på huset, første gang var like før jul.

For to dager siden var observasjonen så udiskutabel at kantina måtte stenges inntil videre og ekspertise ble hentet utenfra.

Tas død eller levende
- Jeg regner med at vi skal vinne kampen. Vi har nå satt ut mekaniske feller - uvesenet skal tas død eller levende, sier skadedyrbekjemper Morten Råstad til NTB.

Han er en av tre eksperter fra firmaet Anticimex som er engasjert av byggherren Statsbygg for å ta knekken på utysket. Fredag inspiserte de åstedet og la slagplanen.

- Vi har satt ut rottefeller og fangstfeller, som kan ta dyret levende, slik at vi forhåpentlig får en oversikt over problemet, sier Råstad. Han regner med at både helgen og deler av neste uke går med til å få full oversikt.

Rotteproblem i Oslo
Ironisk nok besitter Folkehelseinstituttet nettopp den ekspertise som skal til for å bekjempe disse skadedyra. En egen skadedyravdeling med seks ansatte burde skremme enhver rotte på frifot i helsekantina.

- Men vi mangler utstyret. Derfor må vi engasjere ekspertise utenfra. De har det nødvendige utstyret, sier direktør Kalnæs.

At selv Folkehelsa hjemsøkes av de uønskede pelskledde er en påminnelse om at rotter kan oppsøke alle miljøer. Og det er slett ikke uvanlig i Oslo.

- Vi har et rotteproblem i Oslo. Og vi sitter i et gammelt hus. Dette kan skje den beste, sier Kalnæs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.