*Nettavisen* Nyheter.

Rottene følger deg

Det finnes like mange rotter som folk i byen: - De er sosiale individer og følger oss, sier rotteekspert Arne Nese. Har du en rotte(n) historie? Vi premierer de beste bildene og historiene.

02.12.05 13:35

Denne uken ble prestisjerestauranten LeCanard stengt etter funn av rotteeksrementer. Det var ikke første gang denne høsten at Mattilsynet stengte en restaurant på grunn av ulovlig servering til rotter.

Send inn dine rottebilder og historier til oss: epost til vaktsjef@nettavisen.no eller MMS til NATIPS 1984.

Rotteekspert Arne Nese i Rentokil Norge sier at antall rotter utvilsomt har gått opp i Oslo den siste tiden.

- Vi opplever større aktivitet i Oslo nå enn tidligere. Jeg tror det har med naturlige svingninger i bestanden å gjøre, men også at vi har hatt en mild høst som gjør at de har hatt god tilgang på mat, sier han.

- Bygger hus for dem
- De er sosiale individer og følger med menneskelig aktivitet. Livet deres blir enklere hos oss. Vi bygger hus for dem og gir dem mat, sier skadedyrkontrolløren Nese. Han jobber med bekjempelse av de firbente i Oslo-området.

Hvor mange rotter som egentlig finnes i byen er høyst usikkert da de ikke er registrert i manntall. Nese sier at det er gjort estimater på at det er like mange rotter i en by som det er mennesker.

- Andre estimater går på at det er dobbelt så mange rotter som mennesker. I Oslo er det en 500.000 til 600.000 mennesker, så da er vi oppe i millionen, sier han.

Under bakken
Ingeniør Svein Tollefsen i Vann- og avløpsetaten i Oslo sier til TV 2 Nettavisen at de ikke har registrert noe oppsving rotteaktiviteten i kloakken. Etatens kloakkkameraer fanger opp jevnt rundt 50 rotter i året. Han har liten tro på at det finne 1 million rotter i Oslo.

- Vi kjører cirka 7 mil med ledningsnett i året og jeg ser toppen 50 rotter i året. Gutta som er nede i kloakken rapporterer om rundt 25 treff i året, sier han.

- Vi får inn meldinger om rotter cirka 100 ganger i løpet av året, og det tallet har holdt seg stabilt siden 1990 da vi startet en sanering. Da var vi oppe i 600 meldinger, sier han.

Nese sier at rottene er menneskesky, og at de dessuten finner hjem i gamle ledningsnett som ikke lenger er i bruk.

- Det finnes kilometervis med ledningsnett og andre kanaler som ligger brakk. Og det er fantastiske transportveier, sier han.

Tips mot rotter
Det beste tipset for å unngå mange rotter, er ikke å oppføre seg som en gris. Matavfall er som manna fra himmelen for rotter. Nese, som jobber primært med å sikre bygninger, kommer med følgende anbefalinger til bygningseiere:

- Skikkelig avfallshåndtering er veldig viktig. Sørg også for at slukrister og lufteventiler er sikret slik at de ikke kommer seg inn. Pass også på at det ikke er huller i grunnmuren slik at rottene kan løpe rett inn.

Send inn dine rottebilder og historier til oss: epost til vaktsjef@nettavisen.no eller MMS til NATIPS 1984.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.