RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rottesjokk for julemat

Foto: Shutterstock (Foto: Shutterstock)
Sist oppdatert:
Rørene tetter seg og rottene stortrives når nordmenn kaster ribbefett i do.

(iOslo.no) Oslo kommune har sett seg lei på at privatpersoner kaster avkjølt fett fra ribbe og pinnekjøtt i vasken og toalettet. Nå har de sendt ut en oppfordring til Oslo-borgere om at alle kaster dette fettavfallet i søpla.

Rottefett og boblende husmødre
- Det er atskillig mer fett i rørene våre enn det noen gang har vært. Det blir mer og mer et problem for oss, sier driftsleder Svein Tollefsen i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune til iOslo.no.

- Det blir mer til jul, men det er et problem hele året. Det er jo ikke lenger så mange av de gamle husmødrene som boller seg i timevis, men det blir jo litt ribbe, fortsetter Tollefsen.

Når fettholdig avløpsvann kommer ut på avløpsnettet, synker temperaturen og fettet stivner på innsiden av rørene og forårsaker gjentetting. Stopp på avløpsnettet kan føre til kjelleroversvømmelser og forurensning av vassdrag og fjord, skriver Oslo kommune på sine hjemmesider.

Skyller ned og tetter til
- Det er så mye flott oppvaskmiddel nå. Man bruker varmt vann på det og skyller det ned. Men så størkner det og ligger i rørene og på pumpestasjonene, sier driftssjefen.

I tillegg til fare for forurensing, oversvømming og fortetting, er det enda en viktig grunn til å skjerpe seg med fettsøppelet. Bruk ikke toalettet som søppelkasse fordi rotter trives i fettet fra avløpsrørene, fortsetter kommunen.

- Rottene elsker jo alt med mat. Folk har en tendens til å kaste en del middagsrester og sånn i toalettet, ting som ikke skal kastes der, sier Tollefsen.

Rottene velter seg i mat
Han har jobbet med disse rørene nå i Oslo i 42 år, så han reagerer ikke så sterkt på rottene som velter seg i matfettet i rørene.

- Rottene forsvinner når vi drar av lokket, ler han.

- Vi har 22 menn som har det som jobb å sjekke rørene i hele byen.

I tillegg blir serveringssteder som lager eller behandle mat beordret til å installere fettavskillere som skal tømmes og rengjøres. På den måten går ikke fettet ut i rørene.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere