Gå til sidens hovedinnhold

Roy André vil hjem til mor

Roy André (12) har en drøm - å oppføre seg så bra at han får flytte hjem til mor. I kveld kan du se den historiske dokumentaren «Små kjempers øy».

For første gang i norsk historie har et filmteam fått adgang til en barnevernsinstitusjon. Stedet er Lindøy utenfor Stavanger hvor den gripende dokumentaren «Små kjempers øy» følger fire ungdommers liv ved en barnevernsinstitusjon. I et halvt år bor de ute på den isolerte øya.

Sammen med ungommene har regissør Jørgen Tjemsland vandret rundt med kamera for å feste deres historier til kamera.

I kveld klokka 22.35 kan du se dokumentaren på TV 2.

Roy André (12) har bestemt seg for at han vil oppføre seg slik at han får flytte hjem til mor. Sindre (14) har fått sin siste sjanse på Lindøy, neste skritt er fosterhjem.

Camilla (15) er på Lindøy for å holde seg unna dårlige kompiser, mens Kristian (9) er mest opptatt av å finne en ny lekekamerat.

Setter ord på avmakten
- Ungdommene er flinke til å sette ord på det de synes er vanskelig, og de har klart å formidle til meg hvilken ufattelig avmakt de står overfor, forteller Jørgen Tjemsland til TV 2 Nettavisen.

Den 35 år gamle stavangermannen har jobbet alene ute på øya blant ungdommene, ledelsen ved institusjonen og de ansatte.

- Det jeg først og fremst har gjort et forsøk på å fortelle, er institusjonslivet fra ungdommenes synsvinkel uavhengig av de voksne. Jeg har fokusert på det som er viktig for ungdommene. Hvordan de ser på seg selv, betraktningene de har omkring det å endre seg og hvorfor de ikke klarer det, utdyper Tjemsland.

- Sterke historier
- Jeg ble overrasket over hvor utrolig sterkt historien til ungdommene står på egne bein. Filmen er 52 minutter bare om dem, og for vil det nok virke som om institusjonslivet er ganske grusomt, mener regissøren.

Han understreker at dette ikke er en film som handler om hvorvidt man bør ha et barnevern eller ikke. Filmen lar også fortiden være fortid, og konsenterer seg om dramaet ute på øya.

- Ved å være der ute, kommer jeg tett opp i frustrasjonen omkring det å være ungdom generelt og det å bo på institusjon spesielt, legger han til.

Regissøren, som har gjennomført det historiske filmprosjektet sammen med produksjonsselskapet Sydvest film, forteller at han er en stor takk skyldig både til ungdommene, foreldrene og de ansatte ved institusjonen.

- Å få være så tett på ungdommene har vært ærefult og vi skylder de en stor takk, avslutter Tjemsland.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken