Nesten 19 timer etter at brannen om bord i den russiske tråleren Bukhta Naezdnik brøt ut, arbeidet nødetatene i Tromsø fremdeles med å holde kontroll på åpne flammer.

– Vi kan ikke bruke så offensive slokkemetoder som vi ellers kunne ha gjort av hensyn til nærheten til sykehuset. Når vi pøser vann rett på brannen, drives røyken opp mot sykehuset, og det kommer inn i ventilasjonsanlegget der med de følgene det kan risikere å gi, sier operasjonsleder Beate Helberg i Troms politidistrikt til NTB ved 5.30-tiden.

Forsyningsskipet Strilborg ble ved 0.30-tiden natt til torsdag plassert ved havaristen for å pøse på vann med vannkanon. De kraftige kanonene kunne imidlertid ikke bare rettes mot flammene da det drev røyken oppover mot sykehuset. Vannmassene ble også rettet mot skroget for å kjøle ned metallet.

Tråleren ligger til kai i Breivika havn i Tromsø. Politimesteren i Troms politidistrikt beordret klokka 23 onsdag kveld at alle beboere innenfor en radius på 300 meter fra den brennende tråleren skulle evakueres. I alt 92 personer var evakuert, ifølge politiet. Sammen med Sivilforsvaret ble beboere hentet fra boligene sine og overlatt til Tromsø kommunes folk som tok videre hånd om dem.

Vil pågå lenge

Problemer med å få kontroll over flammene og frykten for at varmen skal få en stor ammoniakktank til å eksplodere var bakgrunnen for å beordre evakuering. Videre gjennom natten har slokkearbeidet pågått, men kraftig røykutvikling hemmer arbeidet. Eksplosjonsfaren torsdag morgen beskrives som mindre farlig.

– Slik slokkearbeidet må gjøres nå, vil denne brannen pågå lenge, minst ut dagen, sier operasjonslederen.

Breivika havn ligger sentralt i Tromsø. Brannen og den kraftige røyken har ført til stenging av flere veier, noe som trolig vil påvirke morgentrafikken i Tromsø. Med umiddelbar nærhet til universitetet i byen, sykehuset og flere store arbeidsplasser vil mange bli direkte berørt.

– Håper den krenger

Tromsø kommune har bedt folk over hele byen om å lukke vinduer for ikke bli eksponert for den potensielt giftige røyken.

Brannvesenet har vurdert å trekke skipet vekk fra kaia, men har frykter dette vil ha negative konsekvenser. Det er også blitt vurdert å senke skipet ved kaia, men onsdag kveld hadde ikke nødetatene det nødvendige materiellet for å utføre dette.

Torsdag morgen lå Bukhta Naezdnik tungt over på den ene siden etter å ha blitt pøst med tusenvis av liter vann de siste timene.

– Vi håper egentlig nå at tråleren skal krenge over ved kaia. Det vil lette slokkearbeidet, sier Helberg.

Brannen skal ha startet da hydraulikkolje og trålposer i baugen av tråleren skal ha tatt fyr. Siden spredte flammene seg videre til hele skipet. Natt til torsdag så brannen ut til å spre seg lenger bakover i skroget før det på morgenkvisten på nytt blusset opp i åpne flammer foran i baugen.

(©NTB)