Røyking dobler risikoen for prostatakreft

røyk, tobakk

røyk, tobakk

Middelaldrende menn av kategorien ”en pakke om da´n” har dobbelt så stor risiko for å få prostatakreft som ikke-røykende, viser ny forskning.

Det er tidligere dokumentert sammenheng mellom røyking og kreft i blant annet lunger, spiserør, nyrer og livmorhals. Nå viser ny forskning at det å stumpe røyken trolig også er det viktigste bidraget for å forebygge prostatakreft, den vanligste kreftsykdommen blant menn, skriver nettsiden kreft.no.

Amerikanske forskere ved Fred Hutchinson Cancer Research Center (FHCRC) publiserte i sommer et studie som dokumenterer sammenhengen mellom røyking og utvikling av kreft i blærehalskjertelen, eller prostata, en kroppsdel som menn er alene om.

Studiet viser at langvarig tobakksbruk fordobler risikoen for denne sykdommen. Særlig menn under 65 med en røykehistorie på minst 40 år, må belage seg på en hundre prosent økning i risikoen for å bli rammet av aggressive former for prostatakreft.

Onkolog og ansvarlig for pasienter med prostatakreft ved Det norske radiumhospital, overlege Nils Raabe, sier til kreft.no at undersøkelsen fastslår at enda et organsystem rammes av tobakk.

– Det er første gangen sammenhengen mellom prostatakreft og røyking dokumenteres så tydelig, og budskapet er det samme som før, at røyking er helseskadelig, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.