Gå til sidens hovedinnhold

- Røyking ikke oppsigelsesgrunn

Helsepolitiker Harald Tom Nesvik (Frp) reagerer sterkt på at de ansatte på Nordlandssykehuset i Bodø risikerer sparken fordi de røyker på arbeidsplassen.

- Når vi hører om slik praktisering av lovverket, er det et bevis på at man har gått altfor langt i tolkningen av reglene. Nå får røykemotstanderne roe seg ned. Det er ingen oppsigelsesgrunn å ta seg en røyk i en arbeidspause, sier medlem av Stortingets sosialkomité, Harald Tom Nesvik.

Torsdag ble det kjent at vaktene på Nordlandssykehuset i Bodø fra nå av skal notere navnet på ansatte som blir tatt i å røyke i arbeidstiden. De som blir tatt tre ganger risikerer å bli oppsagt .

Nesvik sier dette minner om tilstander fra diktaturstater.

- Det er galskap at vi skal styre etter en lov som røykefanatikere har funnet opp. Da nærmer vi oss statsstyrer vi helst ikke vil bli sammenlignet med. I stedet må vi legge til rette for at røykere kan ta seg en blås på et røykerom med godt ventilasjonssystem, eller ute i friluft, sier Nesvik i en kommentar.

De ansatte på sykehuset reagerer ikke selv på den nye ordningen.

Leder i arbeidsmiljøutvalget og tillitsvalgt for sykepleierne, Rune Holm, sier til Avisa Nordland at det er stor enighet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om denne saken.

- Det er ikke noe omstridt og vi har ikke fått noen reaksjoner på dette. Det er bare media som er interessert i dette med røyking på sykehuset, sier Holm.

Professor Olav A. Haugen ved NTNU sier til TV 2 Nettavisen at han savner en helhetlig plan for hvordan norske sykehus skal håndheve røykeloven - og ikke minst hvordan man skal sanksjonere den.

St. Olavs Hospital i Trondheim skal nå sette ut røykestasjoner inne på sykehuset. Årsaken er at det har vist seg umulig å håndheve røykeforbudet utenfor hovedinngangen.

- Det jeg savner er litt konsekvent holdning fra både egen administrasjon på St. Olavs og generelt fra sykehuseiere og ledelsen på sykehusene her i landet. Det har vært og er åpenbart stor forskjell på det motet de har villet utvise og de ressurser de har satt inn på å håndheve røykeforbudet. Her på bruket er ressursinnsatsen begrenset og man ser gjennom fingeren med overtredelser, sier Haugen til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken