RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rører ikke renten

(SCANPIX)
Sist oppdatert:
Svein Gjedrem spår lave renter lenge.

Norges Bank setter ikke opp den norske styringsrenten onsdag.

Dermed holder den avtroppende sentralbanksjefen Svein Gjedrem styringsrenten uendret på to prosent, som har vært nivået siden 6. mai i år.

Den såkalte styringsrenten er bankenes innskudd i Norges Bank, og er en viktig regulator på nivået bankene tar i rente på utlån og bankinnskudd. Utlånsrenten til bankene ligger normalt 1 prosent over styringsrenten. Den siste tiden har imidlertid utlånsrenten ligget godt over dette nivået, på grunn av høye markedsrenter, som øker bankenes kostnader.

Lave renter lenge
Før onsdagens rentemøte trodde rentesetterne på en økning i renten rundt årsskiftet og så en gradvis opptrapping til drøyt fire prosent på slutten av 2013. Denne prognosen var fra juni, og ble da nedjustert fra den foregående rapporten.

I mellomtiden har prisveksten i Norge vært lavere enn Norges Bank hadde ventet, noe som trekker i retning av lavere rentebane. Dette ble også fulgt opp av Norges Bank på rentemøtet.

- En samlet vurdering av utsiktene og risikobildet presentert i Pengepolitisk rapport 3/10 taler for at styringsrenten holdes på dagens nivå de nærmeste kvartalene og deretter økes gradvis mot et mer normalt nivå, heter det i rapporten til Norges Bank.

Gjedrem & Co. legger nå opp til at renten ikke endres før på rentemøtet i mars. Likevel holdes anslaget på at renten vil være på 4 prosent ved utgangen av 2013.

En for høy rentebane i en verden av superlave renter kan medføre en for sterk krone og dermed problemer for eksportindustrien. På den andre siden vil en klar senking av rentebanen kunne bidra til at allerede gjeldstyngede husholdninger konkluderer med at dagens lave rentenivå vil vare lenge, går bananas i boligmarkedet og pådrar seg et gjeldsproblem fremover i tid.

Svensk rente opp
Den svenske sentralbanken Riksbanken hevet tirsdag styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,00 prosent. Den spår også at den vil heve renten en gang til i desember. Begge deler var som ventet.

Mer interessant var det at banken samtidig nedjusterte prognosene for renteutviklingen i 2011 og utover. Denne såkalte «rentebanen» ble senket med 0,20 prosentpoeng i 2011 og 0,40 prosentpoeng i 2012 og 2013, noe som innebærer at man nå ser for seg en styringsrente på 3,4 prosent i fjerde kvartal 2013.

Det er lav inflasjon og svak internasjonal utvikling som utløser dette, for andre faktorer, som svensk BNP-vekst i 2011, justeres opp. Norges Bank har mye av det samme synet på den internasjonale utviklingen som den svenske sentralbanken.

Får ikke satt opp renten
Svein Gjedrem er ved nyttår ferdig med sitt andre åremål som sentralbanksjef.

Øystein Olsen (58) er i statsråd ansatt som ny sentralbanksjef for en periode på seks år.

Olsen har fra januar 2005 vært administrerande direktør i Statistisk sentralbyrå.

Når det ventes at renten settes opp neste gang, til neste år, er det altså Olsen som er rentesjef.

Les mer: Han skal sette opp renten din

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere