RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rumsfeld torpederte antiterror-plan

Sist oppdatert:
Motstand fra USAs mektige forsvarsminister Donald Rumsfeld skal ha vært en hovedgrunn til at president Bush's nye tiltak mot terror ble torpedert i Kongressen.

Demokrater og moderate republikanere er frustrerte etter at konservative republikanere i Representantenes hus i helgen blokkerte et forslag om reorganisering av etterretningstjenestene for å møte nye terrortrusler.

Forslaget var i tråd med anbefalingene fra kommisjonen i Kongressen som gransket terrorangrepene 11. september, og innebar blant annet at forsvarsdepartementet måtte gi fra seg kontrollen over deler av etterretningsbudsjettet til en nyopprettet stilling som etterretningsdirektør. Det var ikke Rumsfeld interessert i, melder CNN.

Høk over høk
Etterretningstjenestene i USA består av 15 ulike etterretningsorganisasjoner. Dersom den nye etterretnings-direktøren får myndighet over de 15 gruppene, må Pentagon gi fra seg kontrollen over noe av etteretningsbudsjettet på 40 milliarder dollar i året (rundt 250 milliarder kroner). Allerede i august signaliserte Donald Rumsfeld at han ikke var interessert i større forandringer, og spådde at den nye stillingen bare ville føre til «moderate og udefinerbare» endringer.

Lederen for Senatets etterretinngskomite, republikaneren Pat Roberts, mener motstanden skyldes stammekrig.

- Noe kommer fra Pentagon, noe kommer fra Det hvite hus, uansett hva presidenten måtte si om det, sier han.

Saken kan komme opp i Kongressen i desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere