RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rundlurte myndighetene

Sist oppdatert:
To menn er tiltalt for omfattende bedrageri med falske pass og arbeidstillatelser. I en razzia gjorde politiet beslag som viser at norske styresmakter har latt seg lure trill rundt i årevis.

Politiet er skremt over hvor lett det er å lage seg en falsk identitet, melder TV 2 Nyhetene.

Kan få fire års fengsel
To menn av russisk opprinnelse er tiltalt for omfattende dokumentfalsk og identitetstyveri. Under en razzia i september fant politiet mengder av falske pass, bankkort, arbeidstillatelser og skattekort. Svindelen har ifølge tiltalen pågått siden 1999.

- I all hovedsak går tiltalen på bruk og produksjon av falske dokumenter. Strafferammen er fire års ubetinget fengsel, sier politijurist Richard Beck Pedersen til TV 2 Nyhetene.

Skremt
Til tross for grove skrivefeil, der tillatelse har blitt til lillilse og frikort til trikort har ikke norske styresmakter luktet lunten. Trass i de grove feilbokstaveringene har ingen forstått at dokumentene de ble forelagt, var forfalsket.

- Det som skremmer meg mest er hvor lett det er å få seg en identitet i systemet vårt, sier politietterforsker Ulf Ruud Larsen i Oslo politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

Politiets stempel er så godt forfalsket at politiet selv ikke ser forskjell. Stempel fra fem ulike politidistrikt er forfalsket. Det samme gjelder Schengen-stempel og stempel for midlertidig arbeidstillatelse. I tillegg er det beslaglagt nærmere 100 falske arbeidstillatelser, pass, skattekort og såkalte grønnbøker, det vil si registreringsbevis for asylsøkere.

- Kvaliteten på stemplene er helt utrolig. Vi ser ikke forskjell på falske og ekte, sier Larsen.

Flere etterlyst
De to mennene som nå er tiltalt har tilknytning til ligaen som TV 2 avslørte i fjor sommer. De har hatt tilgang til et trykkeri, der falske dokumenter har blitt produsert på kvelds- og nattestid. Politiet sier at jukset er svært omfattende.

- Det meste av de falske dokumentene er fortsatt i omløp. Det ville være rart om vi hadde fått tak i alt materialet i de to razziane vi har hatt, sier Larsen.

Flere personer er etterlyst i saken. Rettssaken mot de to tiltalte starter i Oslo tingrett allerede 5. januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere