RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rus og selvmord bak trafikkdødsfall

Trafikkulykker der bilføreren som forårsaket ulykken omkommer, kan ikke alltid forklares ut fra trafikkforholdene. De kan skyldes rus og fordekte selvmord.

Obduksjonsrapportene til 167 bilførere som omkom i trafikken på Sørøstlandet i perioden 1994-98, viser at føreren i 89 tilfeller døde av skader uten at trafikkforholdene var en tilsynelatende grunn til ulykken.

Disse førerne hadde sjelden tegn til sykdom som årsak til ulykken, skriver Tidsskrift for Den norske lægeforening i sitt siste nummer. Hos 27 prosent ble det påvist illegale stoffer og/eller medikamenter. Noen ulykker kan også være fordekte selvmord.

Møteulykker
Nesten halvparten av de uforklarlig ulykkene var møteulykker med tunge kjøretøy, i motsetning til bare 13 prosent av de forklarlige ulykkene. 65 prosent av de uforklarlige ulykkene skjedde på dagtid. 84 prosent av de omkomne bilførerne var menn som var alene i bilen. Førerne var i alle aldersgrupper fra 18 til 89 år.

- Bilførere som får dødelige skader i trafikalt uforklarlige ulykker, har sjelden tegn til sykdom som årsak til ulykken. Rusmidler, og muligens også selvmord, er involvert i en større andel av trafikkulykkene med dødelige skader hos bilførere, heter det i artikkelen.

Vanskelig
Maskerte selvmord i trafikken i form av «ulykker» gir føreren en mulighet til å dø en sosialt akseptabel død. Men det er vanskelig å avgjøre om en ulykke er forvoldt med vilje eller ikke.

- I gruppen av bilførere som omkom i trafikalt uforklarlige ulykker, kolliderte nær halvparten med tungt møtende kjøretøy. Dette innbærer en langt høyere andel enn den slike kjøretøy utgjør på veiene i Norge. Overhyppigheten kan gi mistanke om at en viss andel av de uforklarlige ulykkene har vært selvmord, heter det i artikkelen.

Ifølge samfunnsmedisinske dybdeanalyser av trafikkulykker, er 30-50 prosent av ulykker der føreren er alene i bilen og treffer et tungt kjøretøy, trolig selvmord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere