*Nettavisen* Nyheter.

Rush etter rådyre nødpass

På Oslo Lufthavn Gardermoen utsteder politiet hele 5000 nødpass i året til glemske passasjerer.

30.06.05 11:46

Prisen på nødpass har skutt i været de siste årene, og ligger i dag på hele 990 kroner for voksne og 420 kroner for barn. Det betyr at en familie på fem som legger igjen passene hjemme, må ut med utrolige 3240 kroner- allerede før ferien har begynt. Passene må leveres tilbake ved reisens slutt.

- Utviklingen er stor. Så langt i år, har vi delt ut over 2000 nødpass, sier politioverbetjent Karl-Erik Hytten ved Oslo Lufthavn Gardermoen til TV2 Nettavisen.

Han forteller at situasjonen er aller verst om sommeren og i andre ferier.

- Tallet følger passasjerstrømmen, og om sommeren reiser mange. På enkelte dager kan vi utstede opp til 40 nødpass, sier han.

Politioverbetjenten forteller at voksne, eldre og ungdom like glemske, og han mener å vite årsaken.

- Det må vel gå på sløvhet. Mange gidder ikke å sjekke om passet har utløpt eller om det ligger i kofferten. Alle er nok heller ikke klar over at det er så dyrt.

Sure penger
På Torp flyplass i Vestfold er problematikken velkjent.

- Så langt i år har vi delt ut rundt 200 nødpass. Det er omtrent like mange som på samme tid i fjor, sier Bent Nordkvelde ved grense- og utlendingsseksjonen i Vestfold politidistrikt til TV2 Nettavisen.

Han tror ikke alle er klar over sjokkprisen som møter dem når de oppdager at passet er glemt.

- Det er jo veldig dyrt- unødvendig dyrt. Det er nok endel som ikke kjenner prisen på forhånd. Det er sure penger, men man må jo bare ha det. Alternativet er å bli hjemme, og det er jo fryktelig tragisk, sier Nordkvelde.

Han tror ikke folks raske og enkle bestillinger over internett, har skylda.

- Mange bestiller på nettet, men på disse nettstedene står det klart og tydelig at man må ha med seg pass. Jeg er overrasket over at folk glemmer etter å ha vært inne på disse sidene, sier Nordkvelde.

Egne regler for USA
Siden i fjor høst har amerikanske myndigheter krevd maskinlesbart pass for visumfri innreise til USA for personer som ikke skal være der i mer enn 90 dager.

Norske pass som blir utstedt etter 26. oktober 2005, må i tillegg til å være maskinlesbare inneholde biometrisk kjennetegn for visumfri innreise til USA. Dersom man har et maskinlesbart pass som er utstedt før 26. oktober 2005, kan man også etter dette tidspunktet reise visumfritt inn i USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.