*Nettavisen* Nyheter.

Russebussen har ett tomt sete

Silje Nærø (18) og Amalie Haukeland (19) var nære venner av Ida Sandven, som mistet livet i en trafikkulykke i februar i fjor. I år skal de feire russetiden uten bestevenninnen sin.

17.04.15 16:36

(Bergensavisen): – Vi har stor respekt for foreldrene til Ida, Tone og Trond, for at de har stått her i dag og fortalt historien foran våre medruss, sier Amalie Haukeland.

Se den sterke videoen i toppen av saken.

– Det er ett sete ledig her i dag

For 27. gang arrangerer Norsk Luftambulanse, i samarbeid med Hordaland politidistrikt, en trafikkulykke-forebyggende holdningskampanje i Grieghallen.

Idas foreldre Tone og Trond Sandven fortalte om trafikkulykken, som tok livet av datteren deres, foran en sal fullsatt av årets russekull fra Bergen og omegn.

– Ida skulle fylt 19 år i år og sittet sammen med dere her i dag. Hun skulle vært her med dere i dag. Det er ett sete ledig her i dag, og det mangler en jente, sa Tone Sandven.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tone og Trond Sandven fortalte sin historie om hvordan det var å miste sin 18 år gamle datter i trafikkulykke for et år siden. I salen satt rundt tusen russ. Og Ida sine veninner på russebussen. Foto: Arne Ristesund (BA)


«Shit»

Ida hadde nettopp fylt 18 år, bestått oppkjøringen og nå skulle de på en langhelgstur til Geilo. Hun hadde bestilt togbillett, men ombestemte seg i siste liten. Ida solgte billetten og satt på med kjæresten istedenfor.

Sjåføren av bilen hadde hatt lappen i to måneder. Idas siste ord er «shit», så smeller det.

Ungdom mellom 18 og 25 år er overrepresentert i alvorlige trafikkulykker. Norsk Luftambulanse inviterer derfor årlig 2.500 avgangselever fra Bergen og omegn for, med egne ord, «å minne dem om hvor skjørt livet kan være».

Etter årets arrangement, vil til sammen rundt 72.000 russ ha deltatt siden 1989.

– Tenk dere om

Tone og Trond Sandven forteller om den livlige jenten sin, som bare noen timer tidligere hadde løpt ut døren hjemme, ventingen og uvissheten på Ullevål Universitetssykehus.

– Tenk dere om, oppfordrer Sandven, og forteller russen som er samlet i Grieghallen at det er en tynn vegg mellom liv og død.

De fikk ikke se Ida, som fortsatt lå på operasjonsbordet.

– Hun hadde nesten ikke blod igjen da hun kom til Ullevål. Milten var sprukket og det var store skader på indre organer. Hjertet hadde stoppet flere ganger, forteller moren.

På venterommet sitter foreldrene, lillebror Henrik, onkel og fetter, da legen kom inn. Tone Sandven forteller at de kunne se at beskjeden de hadde ikke var god:

– Legene sa at de nå skulle fortelle oss den verste beskjeden foreldre kan få.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tone og Trond Sandven fortalte sin historie om hvordan det var å miste sin 18 år gamle datter i trafikkulykke for et år siden. I salen satt rundt tusen russ. Og Ida sine veninner på russebussen. Foto: Arne Ristesund


Da meldingen kom

Amalie og Silje, Ida Sandvens nære venninner, forteller at det har vært tungt, men fint, å overvære dette arrangementet.

De satt på toget til Geilo da de fikk beskjed om ulykken. Meldingen var at ulykken ikke skulle ha vært alvorlig og at alle hadde det bra.

– Som Tone sa her i dag, så trodde vi det bare var å få bilen opp på veien igjen, og at de kunne kjøre videre, sier Silje Nærø.

Etter hvert forsto de at det var mer alvorlig. Utover natten kom meldingen om at Ida var død.

– Det ble helt kaos på hytten. Et kriseteam kom. Folk kastet opp og var redde, forteller Nærø.

Ungdommene skulle på hyttetur en langhelg. Uten voksne til stede.

Ida gledet seg til russetiden

Nå, litt over ett år senere, nærmer russetiden seg. Noe Ida selv hadde gledet seg veldig til, ifølge venninnene.

– Hun var med på å diskutere dekknavn og konsept. Hun deltok på dugnader. Ida gledet seg uten tvil, forteller de to jentene, som sier at alt nå er litt annerledes enn det de først hadde planlagt:

– Vi har vært flinke til å hjelpe hverandre gjennom denne tiden. Men, vi vet at Ida ikke hadde ønsket at vi bare skulle være lei oss. Hun ville ha sagt at vi skal ha det gøy og feire.

Les flere saker hos BA.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.