Russer nr. fire tatt

Kystvakta har oppbrakt en russisk tråler etter at den ikke møtte til kontroll. Det er den fjerde tråleren for påskehelga.

18.04.06 10:24

Tråleren «Ferernoya Zevzda» ble oppbrakt av «KV Malene Østervold» etter at den ikke møtte til kontrollpunkt. Den ble tatt med til Hammerfest ved midnatt natt til tirsdag.

Skipene skal melde seg for kontroll 12 timer før de er forlater norsk økonomisk sone. Om de ønsker å endre dette, må de gjøre avtale med Kystvakta. I dette tilfelle var det ikke gjort, og tråleren møtte ikke til kontroll.

- Vi snakker om en formalovertredelse, men det er alvorlig nok. Kystvakta må ha mulighet til å kontrollere trålerne på vei ut for å avdekke eventuelt overfiske, sier politiinspektør Morten Daae i Vest- Finnmark politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Fjerde tråler på en helg
Skipperen blir avhørt i Hammerfest i dag og blir ilagt 15-20.000 kroner i forelegg. I tillegg blir rederiet ilagt 50.000 kroner i forelegg.

At fire trålere er tatt i arrest bare i påskehelga, kan tyde på at rederiene ikke er veldig skremt av de norske sanksjonene. Om trålerne slipper unna arrest, og forlater norsk farvann med for mye fisk verdt betydelige beløp, er foreleggene raskt tjent inn.

- Svir de nok, disse foreleggene?

- Det er et spørsmål vi må vurdere. Fram til nå har vi lagt oss på et nivå som har vært vanlig for denne typen overtredelser tidligere, sier Daae.

Mistenkte ulovelig fiske
Andre påskedag stanset Kystvakta en russisk tråler i Øst-Finnmark.

- Tråleren «Olga» ble oppbrakt mandag ettermiddag og tatt med til Vadsø, mistenkt for ulovelig fiske på Nordbanken. Papirene er beslaglagt og skipperen blir avhørt i Vadsø i dag, sier operasjonsleder Torbjørn Winther til TV 2 Nettavisen.

Første påskedag ble tråleren «Obva» oppbrakt til Vadsø med 38 tonn fisk om bord.

- Rederiet får trolig inndragning av fangst for 100.000 kroner, mens skipperen får en bot på 15.000, opplyser vakthavende jurist Magne Nyborg ved Øst-Finnmark politidistrikt til Nordnytt.

Påskeaften ble «Novoazovsk» slept inn til havn i Tromsø for å ha lastet om fisk uten å gi beskjed til norske myndigheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.