*Nettavisen* Nyheter.

Russerbåter arrestert utenfor Bjørnøya

Overvåkingen i nordorådene skal styrkes. Her blir tråleren Dmitry Pokramovich inspisert ved Bjørnøya. Foto: (Kystvakten)

Det russiske omlastningsfartøyet «Dmitry Pokramovich» og den russiske tråleren «Kapitan Gorbachev» er i dag tatt i arrest utenfor Bjørnøya.

25.10.05 10:14

Båtene skal ha bedrevet omlasting av fisk i Svalbards territorialfarvann - som er et ubestridt norsk område - uten å melde i fra.

- Grovt regelbrudd
- Båtene har ikke meldt seg aktive, og det er heller ikke rapportert at en slik aktivitet skal finne sted slik omlastningsregimet for dette området krever. Båtene er pålagt å melde fra, og dette er et grovt brudd på de gjeldende reglene, sier sjef for Kystvaktskvadronen Nord, Steve Olsen til TV2.

Det er for tidlig å si om de to båtene har bedrevet omlastning beregnet for det svarte markedet. Dette «markedet» omsetter over 100.000 tonn fisk i Europa. Det viser beregninger utført av norske myndigheter.

Var om bord
Inspektører fra Kystvakten har vært om bord i de to båtene siden lørdag, og i formiddag ble det besluttet at «Dmitry Pokramovich» og den russiske tråleren «Kapitan Gorbachev» skal arresteres. Kun kapteinen på tråleren har erkjent at han ikke har rapportert omlastningen, og at gjeldende varslingsregler dermed er brutt.

Steve Olsen understreker at det så langt ikke ligger noe dramatikk i pågripelsen, og at det er Sysselmannen på Svalbard som nå har ansvaret for den videre etterforskningen.

Det vil ikke bli foretatt noen transport av fartøyene til Longyearbyen. De holdes i arrest av Kystvakten ved Bjørnøya inntil saken er ferdig behandlet hos sysselmannen på Svalbard.

- Skipene er fremdeles i arreste utenfor Bjørnøya, og Kystvakten er igang med avhør av kapteinene, sier assisterende sysselmann på Svalbard, Rune B. Hansen til TV2 Nettavisen. Han tviler på at de får en avgjørelse i saken før i løpet av morgendagen.

Det er bare en uke siden et russisk fartøy ble ilagt bot og inndragning på tilsammen 500.000 kroner for brudd på de samme forskriftene.

- Norge har lenge slitt med at utenlandske båter unnlater å rapportere omlastning. Dette er en rutinesak fra vår side, sier Steve Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag