RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russisk oljetanker i drift

Sist oppdatert:
ÅLESUND/OSLO/BERGEN (TV 2 Nettavisen): En russisk oljetanker med 23 personer om bord er i drift vest for Stad. Det er storm i området og to kystvaktskip er på vei til skipet. Flere skip har fått problemer i uværet på Vestlandet tirsdag.

Oljetankeren «Kuban» er i drift ca 15 nautiske mil vest for Stad. Skipet har selv ikke bedt om assistanse, men kystvakten har sendt KV «Lafjord» og KV «Ålesund» for å assistere tankeren.

- Siden skipet forhåndsvarslet oss har vi valgt å sende ut to båter i tilfelle den trenger assistanse. Slik det ser ut nå er det ingen fare. Skipet var på vei nordover, men driver nå med været litt sørover, sier redningsleder Joe Braseth ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til TV 2 Nettavisen.

Tungolje om bord
Det er sterk storm i området, med høy sjø. Skipet har et mannskap på 23 personer. Det er 243 meter langt og 42 meter bredt.

Oljetankeren skal være på vei til Murmansk, og skipet skal ikke ha olje i lasten, men ballastvann. Likevel vil et så stort skip ha betydelige mengder tungolje i bunkers, som kan grise til kysten ved et forlis.

Beredskapsfartøyet Normann Mjølne skal også være på vei ut til fartøyet.

Flere båter med problemer
Stormen på Vestlandet har gjort at flere båter har problemer tirsdag.

I formiddag drev motorferga «Vikingen» med 20 personer om bord uten utenfor kai på på Hufthamar på Austevoll. Fergen mistet motorkraft, men har sluppet anker og får hjelp av åtte militære fartøyer fra Haakonsvern marinebase - som var på øvelse i området.

- Tre marinefartøy ligger ved fergen, og det er festet slepetrosser til den. Vi har situasjonen under kontroll, sier Braseth.

Båten ble lagt til kai ca klokken 13.

Mayday
Tidligere tirsdag sendte hurtigbåten «Fjordglytt» ut mayday-signal etter at den mistet manøvreringsevnen. Båten var ved 12.30-tiden buksert inn til kai på øya Askrova.

- Det er svært dårlig vær i området, men heldigvis lå hurtigbåten svært nær land. Båten hadde ingen passasjerer om bord. Bare et mannskap på tre, sier redningsleder Braseth til TV 2 Nettavisen.

På vent i fjorden
Også i Sogn og Fjordane har en båt fått problemer. Fergen MF Selje (Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane) er tatt ut av sambandet og ligger nå på vent midt i fjorden mellom Anda og Lote i Nordfjord.

Årsaken er at den kraftige vinden hindrer den å legge til fergekaiene. Det skal ikke være verken passasjerer eller biler om bord i fergen, opplyser Svein Solheim i Fergedivisjonen i Fylkesbaatane til TV 2.

Det er meldt vindøkning utover ettermiddagen, men det er den nordvestlige vinden som skaper problemer. Det er uklart når fergen kan bli satt i trafikk igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere