*Nettavisen* Nyheter.

Russland åpen for å ta tilbake flyktninger

Russlands generalkonsul sier de er åpne for å ta tilbake migranter som kommer til Finnmark. Bildet viser flyktninger ved Storskog 12. november. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP PHOTO

Russlands generalkonsul sier de er åpne for å ta tilbake migranter som kommer til Finnmark. Politiet sier de har kapasitet til å behandle 50 saker i døgnet, under halvparten av de daglige ankomstene.

13.11.15 08:55

Russlands generalkonsul Sergej Sjatunovskij-Byurno i Kirkenes sier til Dagens Næringsliv at Russland anerkjenner Norges rett til å sende tilbake migranter som ikke har lovlig opphold i Norge.

Politiet sier de kan behandle 50 utsendingssaker i døgnet, men daglig kommer det over 100 flyktninger inn i Norge fra Russland. De fire første dagene denne uken er det kommet 447 asylsøkere denne veien.

Les også: Russisk konsul om asylstrømmen: – Norge er altfor snille
Les også: Nima kom til Norge etter 15 timer i Russland

Ved det nye ankomstsenteret for flyktninger ved Kirkenes lufthavn bygger politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) opp egne enheter som skal hurtigbehandle og returnere grunnløse asylsøkere.

– Vårt mål er en produksjon på 50 slike saker i døgnet, sier politioverbetjent Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet (PU), prosjektleder for etableringen av PUs avdeling på Ankomstsenter Finnmark der rundt 20 politifolk arbeider med å registrere søknader fra asylsøkere.

Nettavisen mener: Fra apati til handlekraft i asylpolitikken

Ifølge UDI-sjef Frode Forfang var nesten 40 prosent av de over 1.100 asylsøkerne som kom via Storskog i forrige uke, grunnløse asylsøkere.

Fredag legger statsminister Erna Solberg (H) fram et forslag for Stortinget om å endre utlendingsloven slik at det blir mulig å snu flyktningstrømmen ved Storskog. Solberg planlegger å reise til Storskog søndag etter at forslaget er vedtatt. (©NTB)

Les også: Russland: Asylsøkerne skjuler informasjon og villeder om norgesplaner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag