RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russland: Asylsøkerne skjuler informasjon og villeder om norgesplaner


Hittil i år har nesten 4.000 asylsøkere kommet til Norge over Storskog ved Kirkenes.
Hittil i år har nesten 4.000 asylsøkere kommet til Norge over Storskog ved Kirkenes. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Russiske myndigheter har ikke lov til å kontrollere om folk som kommer til landet har visum til andre land eller planer om reise dit, ifølge ambassaden.

– Noen av disse utenlandske borgerne skjuler eller gir villedende opplysninger om det egentlige formålet med reisen til Russland når de søker om visum ved russiske utenriksstasjoner, og ved ankomst lar de være å informere grense- og utlendingsmyndighetene om sine planer om å reise til andre land for å søke asyl.

Les også: Asylsøkere vil tilbake til Russland

Det er deler av svaret på hvorfor russiske myndigheter tilsynelatende lar store mengder asylsøkere, blant annet fra Afghanistan, Irak og Syria, bruke Russland som transittland på vei til den norske grensestasjonen på Storskog i Finnmark.

Det kommer fram i en skriftlig redegjørelse ambassaden har sendt NTB.

Les også: Ap lanserer fem strakstiltak om asylsøkere

Strøm over Storskog

Mandag krysset 75 asylsøkere grensen til Norge over Storskog, mens det i løpet av hele forrige uke kom 1.113 asylsøkere denne veien. Totalt har nesten 4.000 asylsøkere kommet til Norge over Storskog så langt i år.

Den voldsomme økningen i flyktningstrømmen, samt at hovedandelen av dem som kommer over Storskog har endret seg fra å være syriske flyktninger til være afghanske migranter, har ført til mediespekulasjoner i om «noen har skapt denne situasjonen på den norsk-russiske grensen». Spekulasjonene er ubegrunnede, mener ambassaden.

– Flyktningenes valg av Norge har ingenting med at grensevaktene bruker en selektiv tilnærming i sitt arbeid å gjøre, men er mest sannsynlig begrunnet med en liberal lovgiving på utlendingsfeltet og attraktive boforhold og sosiale velferdsgoder for flyktninger i Norge, skriver ambassaden.

Les også: Regjeringens 15 forslag for å stoppe asylstrømmen: - Norge ikke er en fristat

Kan ikke hindre utreise

Russiske myndigheter ville brutt med folkeretten, internasjonale forpliktelser og nasjonale lover hvis de hindret folk som kommer til landet i å reise videre til andre land, ifølge redegjørelsen.

– Utenlandske statsborgere står også fritt til å velge hvilken grensestasjon de ønsker å benytte i forbindelse med utreisen fra Den russiske føderasjon og hvilket land de vil reise til etter dette. Altså har russiske myndigheter intet grunnlag for å hindre deres utreise til andre land. Alt annet ville være i strid med folkeretten, skriver ambassaden.

Russland har drøftet problemstillingene knyttet til Storskog i flere møter med norske myndigheter og kommer til fortsette med «en åpen holdning når det gjelder dialog og tett samarbeid». (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere