Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Russland har sagt njet til 40 personer Norge prøver å returnere – nå blir det oppvask i Moskva

En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen mandag.
En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen mandag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
– Vi gir klar beskjed før personene forlater russisk område, men det hjelper ikke, sier statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp).

Kallmyr (Frp) og politimester Ellen Katrine Hætta presenterte mandag de foreløpige resultatet av en ny instruks som gjør at Utlendingsdirektoratet kan avvise å behandle asylsøknader på Storskog.

Norske grensekontrollører ser id-papirene deres allerede før de forlater det russiske området, og går nå i praksis ut og stopper dem før de kommer over grensa. Men returen er ikke så ukomplisert, skriver iFinnmark.no.

Kallmyr: – Har utvist 60 personer fra Norge

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon på mail, eller ring 02060.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) åpnet tidligere i november det nye Ankomstsenter Finnmark på Høybuktmoen utenfor Kirkenes.

LES OGSÅ: Syriske kvinner satt i varetekt – Hard linje på Storskog rammer også reelle asylsøkere, mener jurist

– Vi har utvist 60 personer fra Norge. 20 av dem har Russland tatt tilbake, mens de har nektet å slippe inn igjen de resterende 40, fortalte Kallmyr til pressen i Kirkenes mandag.

Instruksen kommer som følge av den raskeste lovendringen Stortinget har gjort siden krigen. Kallmyr mener det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om hvorvidt dette politiske lyngrepet er vellykket eller ikke.

LES OGSÅ: Asylfloke på Storskog – regjeringen mener Russland bryter avtalen

– Dette er en helt ny situasjon i Norge. Politiet og UDI har gjort en fantastisk med å få på plass det som trengs for å gjennomføre Stortingets vedtak. Jeg er fornøyd med at vi har fått på plass det organisatoriske, sier Kallmyr til iFinnmark.no.

Store politistyrker

Han ønsket heller ikke å si noe om de 40 har samme type visum til Russland eller om det er andre fellesnevnere.

I morgen møtes norske og russiske justismyndigheter på embetsmannsnivå for å forsøke å løse floken. Imens har politiet tilkalt ekstra ressurser til Storskog for å stanse folk allerede før den norske porten.

LES OGSÅ: Støtter grensekollega: – Jo, russerne kom med løsning som kunne dempet asylstrømmen

I praksis stopper de nå personer uten Schengen-visum før de rekker å registrere seg som asylsøkere. Kallmyr skiller ikke på de som har fast opphold i Russland, de som har hatt midlertidig opphold over tid, og de som bare er i transitt på eksempelvis turistvisum.

Har man satt foten på russisk jord, kommer man fra et trygt land, og har ikke rett til å søke asyl, er budskapet fra statssekretæren i Justis- og beredskapsdepartementet.

LES OGSÅ: Russland tar ikke returer - her låses asylsøkerne inne av politiet

Og vil ikke Russland ta dem tilbake, blir de satt i varetekt på Barents Frokosthotell til myndighetene finner en eller annen måte å få dem ut av landet på.

KIRKENES 20151116. En gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix / TT / kod 20520

Sier ifra

Det er felles dokumentkontroll på Storskog/Boris Gleb. Det betyr at norsk grensepoliti får oversendt id-papirer allerede før folk drar ut fra Russland.

– Vi gir klar beskjed til russerne om at disse ikke har adgang, og at det blir sett på som en ulovlig innreise hvis de kommer. Da er Russland i henhold til tilbaketakingsavtalen forpliktet til å ta dem tilbake, sier statssekretæren.

LES OGSÅ: Satte seg ned rett på grensa, og ble kasteball mellom Norge og Russland

– Har vi med en justispolitisk unntakssituasjon å gjøre? ble han spurt av TV2

– Jeg tror vi skal forholde oss til fakta. Det er at Russland har akseptert 20, og nektet å ta tilbake 40 personer. Vi mener de har plikt til å ta tilbake alle, var svaret.

Ingen hittil mandag

Russiske grensemyndigheter ble i går kveld varslet om oppbemanningen av politifolk på grensa. Mandag hadde det per klokka 16 ikke kommet en eneste asylsøker til Storskog.

Hvorvidt dette har noen direkte sammenheng, ville verken Hætta eller Kallmyr spekulere i.

– Er du bekymret for at personer med reelt beskyttelsesbehov blir fratatt rettighetene til å søke asyl i Norge? spurte iFinnmark politimesteren.

– De med reelt beskyttelsesbehov kan også godt melde seg på konsulatet i Murmansk, svarte Hætta til iFinnmark.no.

Foreløpig ikke politiske møter

Kallmyr fikk mandag spørsmålet om hvor langt Norge vil la det gå før de ber om møter på politisk toppnivå for å løse situasjonen på Storskog.

– Det må vi vurdere på bakgrunn av erfaringene vi gjør på møtet i morra, svarte Kallmyr.

Fredag måtte grensekommissæren gripe inn da en mor og to voksne døtre satte seg ned i grensegata da de ble avvist.

– Kan det skje en humanitær krise på grensa her i vinter? spurte NRKs journalist.

– Det er slik at vi har en rett til å returnere personer til utlandet. Vi returnerer årlig rundt 7.000 personer ved tvang til ulike land. Så dette har politiets utlendingsmyndiheter god erfaring med.

Han ønsker ikke å svare på om han tror det ligger politikk bak Russlands nei til å ta personer tilbake.

Her kan du lese flere nyheter fra iFinnmark.no.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!